Belgische wereldkampioen in Doha krijgt premie van 5.000 euro

  Cynthia Bolingo krijgt nog 3.000 euro voor haar zilver in Glasgow.

  Cynthia Bolingo krijgt nog 3.000 euro voor haar zilver in Glasgow.

  Als een Belgische atleet straks de wereldtitel verovert in Doha, zal dat hem of haar een premie van 5.000 euro opleveren. Het uitzendbureau Tempo Team neemt als partner van de atletiekbond de premies voor zijn rekening.

  Een individuele wereldtitel levert 5.000 euro op. Voor een zilveren medaille strijkt de atleet 3.000 euro op. Dat bedrag wordt gehalveerd (1.500 euro) bij een bronzen plak.

   

  Voor de estafetteploegen wordt er respectievelijk 10.000, 7.500 en 5.000 euro verdeeld onder de lopers. De bedragen zijn dezelfde als op het voorbije Europees kampioenschap indoor in Glasgow.     

   

  "De premies zijn niet zo exuberant als in andere sporten. Maar ze kunnen een klein duwtje in de rug geven en misschien wel extra motiveren", zegt Eddy Annys, manager bij Tempo Team en met 2m36 ook Belgisch recordhouder in het hoogspringen.

   

  Annys maakte van de gelegenheid gebruik om een cheque van 3.000 euro te overhandigen aan Cynthia Bolingo. Bolingo veroverde op het EK indoor in Glasgow de zilveren medaille op de 400 meter.     

   

  De 27 Belgische atleten in Doha zullen ondersteund worden door 11 coaches, een medische staf van 3 personen en topsportverantwoordelijken Frédéric Kimmlingen en Rutger Smith. De delegatieleiders zijn Gery Follens en Thomas Lefebvre, respectievelijk de voorzitters van de Vlaamse en Franstalige atletiekfederatie.

  Spanjaard zal twee records vestigen

  Aan het WK atletiek zullen 1.928 atleten uit 209 teams deelnemen. Onder de sporters zijn er 1.039 mannen en 889 vrouwen.

   

  Rusland is nog altijd geschorst wegens een dopingschandaal, maar wordt toch vertegenwoordigd door 29 "neutrale" atleten.     

   

  De Spanjaard Jesus Angel Garcia zal op het WK geschiedenis schrijven. Hij wordt op zijn 49e de oudste WK-deelnemer in de geschiedenis wanneer hij zal starten in de 50 kilometer snelwandelen. In 1993 won hij in dat nummer de wereldtitel. De Spanjaard staat voor zijn dertiende WK atletiek, ook een record.      

   

  Het WK begint op 27 september en eindigt op 6 oktober.