WADA beëindigt Operacion Puerto: de zaak is verjaard

  Dokter Eufemiano Fuentes was de spilfiguur in Operacion Puerto.

  Dokter Eufemiano Fuentes was de spilfiguur in Operacion Puerto.

  Het Wereldantidopingagentschap WADA heeft een punt gezet achter het onderzoek Operacion Puerto. De zaak die 13 jaar geleden losbarstte, is inmiddels verjaard.

  Op 23 mei 2006 ging de bal aan het rollen in de zaak-Puerto. De Spaanse Guardia Civil vond toen meer dan 200 bloedzakken in een clandestien laboratorium van dokter Eufemiano  Fuentes in Madrid.

   

  Pas in juli 2016 kreeg het WADA de stalen in handen, na een lange strijd met de Spaanse justitie. Eerder dat jaar waren Fuentes en de andere betrokkenen vrijgesproken door het Spaanse gerecht omdat er ten tijde van de feiten geen antidopingwetgeving was in Spanje.

   

  Verschillende grote wielernamen passeerden de revue in de zaak-Puerto. In het kader hiervan werden de Italiaan Ivan Basso, de Duitser Jan Ullrich en de Spanjaard Alejandro Valverde geschorst. Tijdens het proces gaf Fuentes echter aan ook sporters uit andere disciplines te hebben behandeld.

   

  In de zaak zijn 11 sporters geïdentificeerd als klanten van dokter Fuentes, maar omdat de verjaringstermijn van 10 jaar verstreken is, mogen hun namen niet meer openbaar gemaakt worden.