Dopingzondaar Denifl riskeert gevangenisstraf tot tien jaar

  Er hangt Stefan Denifl wel wat meer boven het hoofd dan een schorsing.

  Wielrenner Stefan Denifl en langlaufer Max Hauke zijn formeel beschuldigd van dopinggebruik door de Oostenrijke justitie. De Oostenrijkers werden eerder al geschorst wegens bloeddoping in de zaak-Aderlass.

  Stefan Denifl (31) wordt beschuldigd van dopinggebruik tussen juni 2014 en eind 2018. Volgens het parket van Innsbruck heeft hij zijn sponsors bedrogen door 500.000 euro aan sponsorgeld uit te geven aan verboden middelen, voornamelijk groeihormonen. De renner riskeert een gevangenisstraf tot tien jaar.

   

  Langlaufer Max Hauke (27) werd eind februari dan weer op heterdaad betrapt tijdens een bloedtransfusie tijdens het WK noordse ski in het Oostenrijke Seefeld.

   

  De twee Oostenrijkers kregen deze zomer al een vierjarige schorsing van het Oostenrijkse antidopingagentschap. De zaak-Aderlass draait rond de Duitse dokter Mark Schmidt. Die werd eind februari opgepakt in zijn kabinet in Erfurt. Hij zou een dopingnetwerk opgezet hebben waarbij minstens 21 atleten uit acht landen en vijf sporten betrokken zijn.