Willems: "Logisch dat nu vraagtekens worden gezet bij de bondscoach"

  Bondscoach Brecht Van Kerckhove geeft instructies aan zijn spelers.

  Bondscoach Brecht Van Kerckhove geeft instructies aan zijn spelers.

  De uitschakeling van de Belgische volleybalmannen op het EK is hard aangekomen. Sporza-volleybalcommentator Marc Willems zag een team met veel twijfels dat ten onder ging aan de druk. "Maar druk mag geen excuus zijn voor deze nederlaag", vindt hij.

  Na een spannende vijfsetter beten de Red Dragons zaterdag voor eigen volk in het zand tegen Oekraïne. "We moeten eerlijk zijn: Oekraïne is geen wereldploeg. Het staat 54e op de wereldranglijst, België is de nummer 12. Deze nederlaag had niemand zien aankomen, al voelde je het wel tijdens de wedstrijd", zegt Marc Willems.

   

  "De Red Dragons waren niet op de afspraak. Te veel spelers hebben hun niveau niet gehaald. Onder meer kapitein Sam Deroo, een echte topper, speelde niet goed gisteren. Hij slaagde er niet in om zijn team er doorheen te slepen. Dan krijg je dit. Het is een gigantische ontgoocheling en zó zonde voor een fantastisch EK."

   

  "Ik heb vooraf wel gedacht: "Hopelijk zitten ze met hun hoofd al niet in de kwartfinales." Maar na die eerste twee sets zou die onderschatting - als die er was - toch weggeweest moeten zijn. Ze verloren nipt in set 1, wonnen de 2e set miraculeus en liepen er dan overheen in set 3. Wat er dan in de 4e set gebeurt, begrijp ik niet. Plots was er opnieuw twijfel. Hopelijk wordt er een goeie analyse gemaakt van hoe dit kon gebeuren."

  Het is logisch dat de positie van de bondscoach nu in vraag gesteld wordt. Dat beseft hij zelf ook wel.

  Marc Willems

  "De blessure van Hendrik Tuerlinckx heeft wel voor twijfel gezorgd in de groep. De combinatie tussen spelverdeler Stijn D'Hulst en Tuerlinckx werkte heel goed, want ze hebben nog samengespeeld bij Roeselare. D'Hulst is een heel goeie spelverdeler en deed het heel goed in de groepsfase, maar met Bram Van den Dries is er die klik niet. Om god weet welke reden kan hij die moeilijk bereiken."

   

  "Er zal ook wel druk geweest zijn, ja. Maar als topsporter moet je daarmee kunnen omgaan. Een België op niveau mag nooit verliezen van Oekraïne. De druk mag geen excuus zijn voor deze nederlaag."

   

  Wordt het nu warm onder de voeten van bondscoach Brecht Van Kerckhove? "Ik denk dat het logisch is dat zijn positie nu in vraag gesteld wordt. Dat beseft hij zelf ook wel", weet Marc Willems. "Hij zal zelf moeten aangeven of hij nog voort wil doen en ook de spelers moeten nu te kennen geven of ze nog willen samenwerken met hem. En er zal op alle niveaus stevig gepraat moeten worden. Maar het is topsport, dus is de kans reëel dat dit gevolgen zal hebben."

  België 
  set
  Oekraïne 
  22
  1
  25
  25
  2
  21
  25
  3
  14
  18
  4
  25
  10
  5
  15
  2
  3

  Bekijk het verslag van België-Oekraïne: