Opvallende mecanicien voor Frans Claes op WK marathon: Roel Paulissen

  Roel Paulissen baat in Italië een fietsenwinkel uit.

  Afgelopen weekend is in Zwitserland het WK mountainbike marathon gereden. Tweevoudig wereldkampioen Roel Paulissen zakte af naar het hooggebergte, maar niet als deelnemer. Hij was er om de Belgische hoop Frans Claes te ondersteunen.

  Roel Paulissen is al even weg uit België. De Limburger woont al 15 jaar in het noorden van Italië, waar hij een gespecialiseerde fietsenwinkel heeft.

   

  "Samen met mijn vriendin verhuur ik er ook vakantiewoningen. Samen met de fietsenwinkel is dat een fulltime job. Tussendoor probeer ik nog te genieten van het mountainbiken, maar op wereldniveau meerijden is niet meer mogelijk."

   

  "Ik geef toe, het kriebelt soms, maar ik ben realistisch genoeg om te weten dat het niet meer gaat. Om vooraan mee te rijden moet je volledig trainen op profniveau. Dat lukt niet in combinatie met de winkel. En om mee te rijden voor een 15e plaats? Dan help ik liever Frans."

  Meerijden voor een 15e plaats, dat kan ik niet. Dan help ik liever Frans Claes. 

  Roel Paulissen

  "Het internationale niveau is extreem hoog. Van de Belgen kan alleen Frans Claes echt mee. Een tijdje terug vroeg hij me of ik hem wilde ondersteunen voor dit WK. Hij weet dat ik een goede mecanicien ben. En door samen het parcours te verkennen, denk ik dat ik ook daar iets kan bijdragen aan de prestatie van Frans."

   

  "Hoe het komt dat ik mecanicien ben? Van kleins af aan groeide ik op met techniek. Fietsen tunen heb ik altijd graag gedaan. Daarom ben ik ook met de fietsenwinkel begonnen. Mijn interesse ligt daar. En de sfeer van een WK vind ik altijd leuk."

  Frans Claes: "Jarenlange ervaring van Roel aan de top kan me helpen"

  Voor Frans Claes is de keuze voor Roel Paulissen heel evident: "Roel heeft jarenlange ervaring aan de top. Hij kent ook heel veel van materiaal. Hij weet hoe je een wedstrijd als deze kan winnen. Ook op tactisch vlak kan hij me nuttige tips geven."

   

  "Vooral goed mee zijn bij de start, het risico op lekke banden verkleinen door slim de sporen te kiezen en uiteraard goed indelen zodat je toch nog iets over hebt op het einde. Dat is wat ik van hem leer."

  Mountainbike-marathons vinden doorgaans plaats in het hooggebergte. Maar zou ook België een geschikte plaats zijn?

   

  "Jazeker. In 2007 passeerde het WK al eens in Verviers. Toen stond Roel Paulissen op het podium. Het was een zware wedstrijd. In de Ardennen kan het dus zeker. En op een WK komen de beste renners sowieso aan de start."

   

  Frans Claes heeft een dubbel gevoel als hij terugkijkt op het seizoen. "Ik ben op de meeste internationale wedstrijden op het podium geëindigd, maar een uitschieter zoals het EK of het WK was er jammer genoeg niet bij. Ook van de Cape Epic had ik meer verwacht, maar dat draaide door omstandigheden anders uit."

  Alweer een zege voor Prevot

  Frans Claes werd op het WK in Zwitserland 21e, de zege ging naar de Colombiaan Hector Paez. Bij de vrouwen won Pauline Ferrand-Prevot.

  Instagram-post van Claes na het WK: