"Ronaldo-effect" niet hoog genoeg: Juventus leed 39 miljoen euro verlies

  Cristiano Ronaldo kwam in de zomer van 2018 over van Real Madrid.

  De Italiaanse topclub Juventus heeft een nettoverlies van 39 miljoen euro aangekondigd voor het seizoen 2018-2019. Dat is meer dan het dubbele van het voorgaande seizoen. De transfer van Cristiano Ronaldo weegt dus zwaarder dan gedacht op de financiën van de Turijnse club.

  In het seizoen 2017-2018 liet Juventus een verlies van 19,2 miljoen euro optekenen. De drie voorgaande jaren bleven de rekeningen van de Noord-Italiaanse traditieclub in het groen, met een uitschieter van 42 miljoen euro winst in 2016-2017.

   

  In de zomer van 2018 trok Juventus de geldbeugel open voor Cristiano Ronaldo. Met de transfer was 100 miljoen euro gemoeid. Het jaarsalaris van de Portugees wordt geschat op zo'n 31 miljoen euro. De Turijnse bestuursleden waarschuwden al snel dat de transfer zou wegen op de financiën van de club.

   

  Zo geschiedde ook. Het "Ronaldo-effect" zorgde in eerste instantie wel voor een stijging van de inkomsten, maar lang niet voldoende om de uitgaven te dekken.

   

  Juventus kondigde vrijdag ook een kapitaalsverhoging tot 300 miljoen euro aan. Die moet een ontwikkelingsplan helpen ontplooien voor de periode 2019-2024, met als doel "de sportieve competitiviteit handhaven" en "de stijging van de operationele inkomsten en de zichtbaarheid van het merk Juventus op de internationale markt".