Oud-renner en -ploegleider Frans Van Looy (69) is overleden

  Frans Van Looy en Erik Zabel

  Na zijn carrière was Frans Van Looy close met de Duitse topsprinter Erik Zabel.

  Voormalig wielrenner Frans Van Looy is op 69-jarige leeftijd overleden. Rudy Pevenage, met wie hij een volgauto deelde bij de Duitse Telekomploeg, bevestigde het nieuws aan persagentschap Belga. Van Looy zou uit het leven zijn gestapt.

  "Ik kreeg deze ochtend al diverse telefoontjes van collega oud-renners. Generatiegenoten van mezelf en Frans. Die bevestigden mij het overlijden", reageert Van Looys ex-collega Rudy Pevenage bij persbureau Belga.

   

  "Ik ben er echt niet goed van. Ik wist dat Frans al een tijdje kampte met psychologische problemen. Blijkbaar heeft hij een spijtige uitweg gevonden door zichzelf van het leven te beroven."

   

  Na hun rennerscarrière werkten Pevenage en Van Looy samen bij het Duitse topteam Telekom. "We waren allebei ploegleiders", legt Pevenage uit. "Frans was in die periode zeer goede maatjes met Erik Zabel. Het was wat zijn poulain."

   

  "Ook met de rest van de renners had Van Looy een zeer goede band. Het was al een tijdje geleden dat ik Frans nog ontmoet had. Het moet op een koers geweest zijn zo'n twee jaar geleden. Dit nieuws komt zeer hard aan", besluit Pevenage.

  Het nieuws komt zeer hard aan.

  Rudy Pevenage

  IN BEELD: Frans Van Looy bij Team Telekom/T-Mobile

  Andreas Klöden en Frans Van Looy.

  Andreas Klöden, Guiseppe Guerini en Frans van Looy.

  Frans Van Looy in de volgauto.

  Frans Van Looy.

  Frans Van Looy en Erik Zabel.

  Frans Van Looy en ex-Tourbaas Jean-Marie Leblanc.

  Erelijst: Schaal Sels, Sluitingsprijs, Nokere Koerse...

  Frans Van Looy was beroepsrenner tussen 1972 en 1982. Op zijn erelijst staan onder meer de Schaal Sels, 3x de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen, Nokere Koerse, de Grote Prijs Jef Scherens in Leuven, Brussel-Ingooigem (nu Halle-Ingooigem) en ritzeges in de Dauphiné en de Ronde van Catalonië. Freddy Maertens hield hem in 1975 in een sprint van de zege in Parijs-Tours.

   

  Ondanks eigen ambities en zijn wat afwijkende levensstijl heeft Van Looy ook bij het grote Molteni voor Eddy Merckx gekoerst. Hij zetelde ook 6 jaar voor de toenmalige christendemocratische partij CVP in de gemeenteraad van Merksem.

   

  Een constante doorheen zijn loopbaan was dat voor Van Looy het leven meer was dan wielrennen. "Ik heb nooit als een pater geleefd", zei hij daaromtrent in het boek "De Mannen achter Merckx" van Patrick Cornillie en Johny Vansevenant.

   

  Of "Wat heb ik er toch weinig voor gedaan! Had ik wat wat meer zelfdiscpline gehad, dan zou ik ongetwijfeld meer uit mijn carrière gehaald hebben. Maar de vraag is of ik dat toen wel wou."

  Had ik wat wat meer zelfdiscpline gehad, dan zou ik ongetwijfeld meer uit mijn carrière gehaald hebben.

  Frans Van Looy

  Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.