Vande Walle: “Karius zal zijn flaters meedragen voor de rest van zijn leven”

  Al na 13 minuten ging de Duitse doelman zwaar in de fout tegen Slovan Bratislava.

  Een déjà vu-gevoel gisteren in de Europa League: Besiktas-keeper Loris Karius ging opnieuw flagrant in de fout. Zo moet de Duitser ondertussen opboksen tegen het stempel van flaterdoelman. Een gevecht dat hij moeilijk kan winnen, stelt ook ex-doelman Philippe Vande Walle. “Zijn goede prestaties worden geminimaliseerd en zijn fouten worden uitvergroot.”

  Loris Karius deed gisteren in de wedstrijd tegen Slovan Bratislava in de Europa League zijn bedenkelijke reputatie van weinig betrouwbare doelman alle eer aan. De Duitser schatte een verre uittrap volledig fout in en lag zo aan de basis van de 1-0 voor Bratislava.

  “Het was gewoon een beoordelingsfout”, vertelt ex-doelman en voormalige Rode Duivel Philippe Vande Walle aan Sporza. “Het uitkomen op zich is niet dramatisch. Als hij die bal wegkopt dan is dat gewoon goed gedaan. Maar jammergenoeg voor hem beoordeelt hij de stuit van de bal verkeerd.”

   

  “Als een wedstrijd ’s avonds laat plaatsvindt kan het gras wat vochtiger worden. Zo nam de bal wat snelheid na de stuit en werd Karius gewoon gelobd. Oftewel had hij de bal voor de stuit moeten nemen, oftewel had hij niet moeten uitkomen. Het is een technische fout en een slechte inschatting van het spel.”

  "Fouten zijn gevolg van toenemende belang van meevoetballende keepers"

  Ook in Gent zagen we gisteren een ongelukkige actie van een doelman. Thomas Kaminski zorgde met zijn flater nog voor spanning in de wedstrijd tegen Saint-Etienne. Gelukkig voor Gent wonnen ze de wedstrijd nog met 3-2.

   

  “In het geval van Kaminski is het wat anders natuurlijk. Hij controleert die bal slecht en daarbovenop mist hij ook nog zijn sliding. Als hij niet blijft steken in het gras haalt hij de bal er misschien nog uit. Zo’n fouten zijn ook het gevolg van het toenemende belang van een meevoetballende keeper in het hedendaagse voetbal. Zo brengen ze zichzelf vaker in risicovolle situaties.”

  Door het stempel dat hij met zich meedraagt zullen zijn goede prestaties geminimaliseerd worden en zijn fouten enkel uitvergroot.

  Karius schreef gisteren dus alweer een hoofdstuk bij in zijn grote blunderboek. “Die jongen zal heel zijn carrière herinnerd worden als flaterkeeper. Zijn flaters in de Champions League-finale zal niemand vergeten. Dat was een wedstrijd waar de hele wereld op toekeek. Dat zal hij met zich meedragen voor de rest van zijn leven.”

   

  “Door het stempel dat hij met zich meedraagt zullen zijn goede prestaties ook geminimaliseerd worden en zijn technische fouten enkel uitvergroot. Ik vrees dat dat onomkeerbaar is.”

  Karius boven Mignolet? "Zonder zijn flaters in CL-finale hadden we die keuze misschien nooit in vraag gesteld"

  De Duitse keeper, die ooit werd aangekondigd als groot talent, maakte in 2016 de overstap van Mainz naar Liverpool. Daar nam hij in zijn tweede seizoen definitief de plaats in van Rode Duivel Simon Mignolet. 

   

  “Die transfer kwam onder impuls van Jürgen Klopp, ze hebben dezelfde manager. Daarom lag hij in de bovenste schuif bij zijn trainer. Achteraf gezien begrijpen weinig mensen waarom Karius verkozen werd boven Mignolet. Maar anderzijds, als Karius die flaters in de Champions League-finale niet had begaan, dan hadden we die keuze misschien wel nooit in vraag gesteld.”

   

  "Het feit dat hij nog altijd eerste doelman is bij Besiktas, toch een grote club, toont dat hij absoluut kwaliteiten heeft. De staf bij Besiktas ziet hem dagelijks aan het werk op training en wekelijks tijdens wedstrijden. Zij zullen natuurlijk zijn kwaliteiten wel zien, maar voor de buitenwereld wordt dat moeilijk."