Braziliaans "successymbool" test positief, maar schreeuwt onschuld uit

  De Braziliaanse Rafaela Silva, olympisch kampioene en wereldkampioene in het judo, heeft positief getest op het verboden product fenoterol. In een verklaring zegt ze onschuldig te zijn.

  De positieve test vond plaats op 9 augustus tijdens de Panamerikaanse Spelen, waar Silva het goud behaalde bij de -57kg. Net daarvoor had ze nog brons veroverd op het WK judo in Tokio.

   

  "Ik ben zuiver en ik ga blijven strijden om mijn onschuld te bewijzen", legde ze uit op een persconferentie. "Ik heb positief getest op fenoterol (...), maar ik gebruik die substantie niet. Ik ben geen astmalijder." Fenoterol staat op de lijst van verboden producten van het Wereldantidopingagentschap WADA.

   

  Een van de hypotheses is dat het product via een baby, het kind van een vriendin die gebruikmaakt van astmamedicatie, in Silva's lichaam terechtgekomen is.

   

  Volgend jaar hoopt Silva haar olympische titel, die ze op de Spelen van Rio behaalde, te kunnen verdedigen. Haar advocaat benadrukte dat de Braziliaanse judoka "niet tijdelijk geschorst is".

   

  Rafaela Silva, die opgroeide in de Cidade de Deus, de beruchte favela van Rio de Janeiro, behaalde haar grootste successen in eigen land op het WK 2013 en op de Spelen van 2016. Ze werd één van 's lands successymbolen voor de bewoners van probleemwijken.