De nieuwe goudklomp van AA Gent: "Zie hem record van 25 miljoen verbeteren"

  Jonathan David, het nieuwe goudhaantje van AA Gent.

  Jonathan David, het nieuwe goudhaantje van AA Gent.

  Jonathan David was ook donderdag in de Europa League tegen Saint-Etienne zijn heerlijke zelve. De moderne 10 verdeelde en heerste, zoals hij dat al een tijdje doet bij AA Gent: "Dat hij Gent na dit seizoen verlaat voor een fors transferbedrag lijkt me evident", zegt voetbalcommentator Eddy Demarez.

  Met twee treffers vertolkte Jonathan David tegen Saint-Etienne weer een opmerkelijke rol in het vlot draaiende raderwerk van AA Gent. 


  "David speelde sterk. In de vrije rol die hij heeft, achter de sterke Depoitre en de snelle  Jaremtsjoek, komt hij het beste tot zijn recht", duidt Eddy Demarez, die de wedstrijd ter plaatse volgde voor Sporza.


  "David kan zich op die positie, een soort van moderne 10-positie, volledig uitleven. Hij werkt hard, brengt veel aan, is technisch goed, is slim en komt heel snel voor het doel, waar hij ook nog eens beheerst afwerkt. Vaak zijn zijn doelpunten van prima makelij. Er is wel eens een binnentikker bij, maar hij heeft ook al heel mooie goals gemaakt."


  "Hij is gewoon een goeie en sterke voetballer, en dat op zijn 19e. Vergeleken met vorig seizoen heeft hij veel aan kracht en maturiteit gewonnen. Toen scoorde hij al 4 keer in de play-offs.."

   

  "Hem vergelijken met een andere voetballer? Niet makkelijk. Voor de vuistweg denk ik aan een type-Marc Degryse, al is David sneller dan Degryse in zijn periode."

  De 1-0 van David tegen Saint-Etienne:

  "Ik mocht hem niet interviewen na de match"

  Toen Demarez David na de wedstrijd enkele vragen wilde stellen over zijn sterke prestatie, kreeg hij nul op het rekest.

   

  Demarez: "David mocht niet geïnterviewd worden. Wat toch een beetje vreemd is, want dit is een positief verhaal. Ik heb de indruk dat AA Gent David zo lang mogelijk uit de spotlights wil houden, omdat ze vrezen dat hij weggeplukt wordt."

   

  "Ik denk dat er effectief heel veel Premier League-clubs hem wekelijks volgen, maar ook andere clubs uit andere competities. Daarbij teken ik wel dit voorbehoud aan: op je 19e of 20e in een Engelse topclub spelen, dat is helemaal niet evident, al zie ik David daar op termijn wel belanden."

   

  "Wel opletten: vorig seizoen is David heel sterk gestart onder toenmalig trainer Yves Vanderhaeghe. Hij scoorde veel, vaak als invaller. In de loop van de competitie is hij dan wat weggezakt en in de play-offs is hij weer boven water gekomen met 4 goals en een assist." 

   

  "En dit seizoen trekt hij die lijn door. Niet vergeten: in juni heeft hij 4 matchen gespeeld in de Gold Cup. Daarin scoorde hij 6 keer en deelde hij 2 assists uit. Okay, tegen Martinique, Cuba en Haïti, niet meteen de grote voetballanden. Maar hij speelde ook goed tegen Mexico, met opnieuw een assist."

   

  "Door die Gold Cup heeft David eigenlijk geen zomerrust gehad en is hij meteen in de voorrondes van de Europa League gerold, met 6 matchen. Intussen ook al 6 competitiematchen, een Europa League-match én op 8 en 11 september nog 2 interlands met Canada."

   

  "Ze moeten David af en toe wel eens laten rusten. De kern van AA Gent is groot genoeg, met Bezoes, Tsjakvetadze en Dejaegere die nog nauwelijks speelt. Er zijn dus wel wat wisselmogelijkheden, maar van niveau is dat toch minder."

   

  "Maar intussen blijft hij dus spelen en scoren. Dat is fenomenaal voor een jongen die eigenlijk ook nog last zou moeten hebben van die verre reizen en jetlags."

  De 2-1 van David tegen Saint-Etienne:

  "Hij kan het record van 25 miljoen verbeteren"

  Het lijdt geen twijfel: als de huidige gang van zaken gerespecteerd wordt, is Jonathan David de volgende in het rijtje van grote transfers in de Belgische competitie.

   

  Demarez: "Zijn transferwaarde? Ik had het er even over met Gent-manager Michel Louwagie: dat zijn goals Europa rondgaan, en dat op zijn jonge leeftijd."

   

  "Neem daarbij het feit dat buitenlandse clubs tegenwoordig een pak meer betalen voor jonge talenten uit onze competitie, dan zou dat record van 25 miljoen euro voor een uitgaande transfer wel eens verbeterd kunnen worden, tot pakweg 30 miljoen."

   

  "Wel een kanttekening: Louwagie merkt heel terecht op dat hij over transferbedragen liever geen uitspraken doet. Hij verwees naar Moses Simon, een van de vorige goudhaantjes in Gent. Die ontplofte indertijd ook en zou tientallen miljoenen euro's opleveren, maar vertrok uiteindelijk voor 5 miljoen. Er kan dus veel gebeuren, al zal het niet aan zijn kwaliteiten liggen."

   

  "De vraag is nu vooral: wanneer vertrekt David? Dat hij na dit seizoen weg is, lijkt me evident. Het wordt zaak om de koningspion van Gent te motiveren om te blijven tot het einde van de competitie en voor Michel Louwagie om niet te bezwijken voor een enorm bod met Nieuwjaar."

   

  "Voor Gent zal het dan weer zaak worden om gepast te reageren op een vertrek. Gent is heel sterk in de breedte. Het heeft in elke linie meer wisselmogelijkeden dan een aantal andere Belgische topclubs, maar David vervang je niet zo snel. Stel dat er in januari 2020 een bod komt dat Gent niet kan weigeren, dan vrees ik dat de stilaan opborrelende titeldroom een knauw krijgt."