Stad Brussel steekt "Golden Generation Arena" minstens jaar in de koelkast

  Dat er geen nieuw nationaal stadion op parking C in Grimbergen komt, weten we al een tijdje. De volledige renovatie van het Koning Boudewijnstadion zoals de Voetbalbond (KBVB) die in maart aankondigde, lijkt nu ook op de lange baan te worden geschoven. Of is uitstel, afstel?

  Stad Brussel: "De site zoals ze nu is, werkt"

  In maart sprak de voetbalbond op een groots opgezette persconferentie de ambitie uit om de Rode Duivels in 2022 in de Golden Generation Arena te laten spelen. Die Golden Generation Arena zou de naam worden van een grondig gerenoveerd Koning Boudewijnstadion.

   

  Een half jaar later is de vraag of die timing haalbaar is en vooral wie zo'n grondige, dus dure, renovatie gaat betalen. Navraag van de Franstalige krant Le Soir leert dat er op geen enkel politiek niveau op dit moment de wil of de mogelijkheid is om bij te dragen. Op Vlaams en Federaal niveau is er geen regering en de stad Brussel wil minstens een jaar het status quo behouden.

   

  "Op vlak van veiligheid en alle andere fundamentele eisen volgens de voetbalwet beantwoordt de site aan alle voorwaarden", zegt schepen van Sport in Brussel, Benoît Hellings, aan de krant.

   

  "We moeten aan de UEFA wel uitzonderingen aanvragen over o.a. VIP-ruimtes en beenruimtes, maar we hebben de Europese matchen van Antwerp nog georganiseerd. Net als concerten van Metallica en de Memorial. De site werkt."

  Bond: "Geven Golden Generation Arena niet op"

  Voor een grondige renovatie zou tussen de 150 en 200 miljoen euro nodig zijn. Het nieuwe stadsbestuur in Brussel wil voorlopig enkel tussen de 600.000 en 1,5 miljoen euro investeren voor kleine renovatiewerken.

   

  Een probleem voor de voetbalbond, die wel rekende op belastingsgeld voor de renovatie. De Golden Generation Arena lijkt daardoor voorlopig in de koelkast terecht te komen. "Maar de beslissing van het huidige schepencollege van Brussel zet geen rem op de ambities van de voetbalbond om het stadion om te toveren", zegt woordvoerder Pierre Cornez.

   

  "Dat er al aanpassingen komen aan de VIP-accomodatie, kleedkamers en perszalen is een eerste stap in de goede richting. We blijven wel vragende partij voor een volledige renovatie en zullen daar het initiatief voor blijven nemen. We geven de Golden Generation Arena niet op."

  Wat is het economische effect?

  Vanuit sportief standpunt is er geen discussie mogelijk dat België met zijn stadions jaren achter loopt op onze buurlanden. Vanuit een economisch standpunt is het wel te begrijpen dat de stad Brussel geen grote hoeveelheid belastingsgeld tegen het project wil aansmijten.

   

  "Economische studies over nieuwe stadions zijn zeer sceptisch over het effect. Een modern stadion kost zoveel dat het moeilijk is dat bedrag terug te verdienen door mensen aan te trekken. Dan is het bouwen van een winkelcentrum bijvoorbeeld goedkoper", zegt sporteconoom Thomas Peeters.

   

  "Bovendien gaat het meestal over het verschuiven van bezoekers. Mensen gaan niet meer in de Nieuwstraat in Brussel winkelen, maar trekken naar het nieuwe stadion bijvoorbeeld. Als het niet de bedoeling is van een stad om het aantal evenementen te verhogen in het stadion, kan ik de stad wel begrijpen."

  Economische studies over nieuwe stadions zijn zeer sceptisch over het effect. Een modern stadion kost zoveel dat het moeilijk is dat bedrag terug te verdienen door mensen aan te trekken.