Jury past uitslag aan: Küng en niet Lampaert is eerste leider in Slovakije

  " "

  Yves Lampaert (archief) staat nu tweede in het klassement.

  Stefan Küng is de leider na de eerste dag in de Ronde van Slovakije (2.1). Alexander Kristoff won de ochtendrit in een massaspurt, Küng was de beste - voor Yves Lampaert - in een tijdrit over 7,4 km in de straten van Bardejov. Lampaert werd eerst uitgeroepen tot leider, maar de jury paste de uitslag aan.

  De openingsrit was een korte (138 km), vlakke etappe. Een vroege vlucht zou niet veel kans maken, maar toch kozen zes dapperen het hazenpad, onder wie onze landgenoot Kenny Molly.

   

  Deceuninck-Quick Step, UAE Team Emirates en Groupama-FDJ hielden de voorsprong echter onder controle en op 10 km van de streep werden de laatste vluchters gevat. Op de licht hellende finish, belegd met kasseien, toonde Kristoff (UAE) zich de rapste. Hij snelde naar zijn zevende zege van 2019 voor het Quick-Step-duo Michael Mørkøv en Elia Viviani. Lampaert eindigde 10e op 10 seconden.

  Sterke chrono levert Lampaert leiderstrui op (of dat dacht iedereen toch)

  Die 10 seconden achterstand maakte Lampaert helemaal goed in deel 2 van de eerste dag. Over 7,4 km in Bardejov moest de Belg van Deceuninck-Quick Step alleen de Zwitserse tijdritkampioen Stefan Küng (Groupama-FDJ 3 seconden laten voorgaan. Bob Jungels, de proloogwinnaar van vorig jaar, finishte als derde. Kristoff verloor zijn trui, nadat hij onder meer in een bocht gevallen was. De Noor verloor bijna een minuut.

   

  Dat was toch het oorspronkelijke verhaal, want later op de avond kwam de organisatie met een communiqué. De jury heeft de tijden van de eerste etappe aangepast. Die werd ontsierd door een valpartij, waarna de renners na veel vijven en zessen toch dezelfde tijd kregen als winnaar Kristoff. Conclusie: Küng wordt daardoor leider en niet Lampaert.

  Dit verhaal was dus te voorbarig:

  Uitslagen:

  Rit 1A:
  1. Alexander Kristoff (Noo), 138 km in 3u21'48"
  2. Michael Mørkøv (Den) - z.t.
  3. Elia Viviani (Ita)
  4. Erik Baska (Svk)
  5. Arnaud Démare (Fra)
  10. Yves Lampaert op 10"

  Rit 1B:
  1. Stefan Küng (FDJ), 7,4 km in 9'04"
  2. Yves Lampaert op 3"
  3. Bob Jungels (Lux) - 8"
  4. Kamil Gradek (Pol) - 10"
  5. Matthias Brändle (Oos) - 12"

  Stand na dag 1:
  1. Stefan Küng (Zwi) - in 3u30'52"
  2. Yves Lampaert - op 3"
  3. Bob Jungels - 8"