Voormalig Nederlands international Ricksen overleden na lange ALS-strijd

  Fernando Ricksen

  Fernando Ricksen speelde bijna 200 matchen voor de Glasgow Rangers.

  Fernando Ricksen heeft zijn ongelijke en lange strijd met de spierziekte ALS uiteindelijk toch verloren. De 12-voudige Nederlandse international oogstte de voorbije jaren veel lof voor de waardige manier waarop hij met zijn ziekte worstelde.

  Fernando Ricksen leidde een leven vol rock 'n' roll, met tussendoor ook nog wat voetbal. Het bekendst is de Nederlandse rechtsback van zijn periode bij de Glasgow Rangers, vlak na de eeuwwende. In die periode was hij ook een vaste naam in het Nederlandse elftal.

   

  In 2013 kondigde Ricksen bij Fortuna Sittard zijn afscheid van het voetbal aan. Niet veel later maakte hij bekend dat hij aan ALS leed, een ongeneeslijke ziekte waarbij de spieren je steeds meer in de steek laten.

   

  Ricksen schuwde ondanks zijn ziekte het openbare leven niet. Zo groeide hij uit tot een spreekbuis voor ALS-patiënten, ook al werd die spreekbuis door zijn aandoening de laatste maanden bijna letterlijk monddood gemaakt. Uiteindelijk gaf Ricksen woensdagochtend op zijn 43e zijn gevecht tegen de ziekte op.

  Documentaire "Hard Times" over de strijd van Fernando Ricksen

  Sportwereld treurt om het overlijden van Fernando Ricksen