Nieuwe sensatie Håland: "Wij willen het Ajax van deze editie worden"

  Erling Braut Håland

  Erling Braut Håland is nog maar net 19 geworden.

  De modale voetbalsupporter leerde gisteren Erling Braut Håland kennen. De jonge, Noorse spits lag met zijn hattrick aan de basis van de klinkende 6-2-zege van Red Bull Salzburg tegen Racing Genk. "Håland wordt een van de beste spitsen ter wereld", klinkt het bij teammaat Maximilian Wöber.

  Met de naam van Wöber kunnen we makkelijk een bruggetje maken naar Ajax. De Oostenrijkse verdediger speelde tot vorig seizoen namelijk voor de Amsterdammers en maakte vanaf de eerste rij het voetbalsprookje van Ajax in de Champions League mee. 

   

  Maar intussen zit Wöber terug in Oostenrijk als ploegmaat van Håland bij Salzburg. Die laatste klonk na de stevige zege tegen Genk bijzonder ambitieus voor de rest van de Champions League.

   

  "We hebben allemaal gezien wat Ajax vorig jaar gepresteerd heeft Europees. Wel, het zou fijn zijn als wij het Ajax van dit jaar worden", aldus de Noor. "Er zijn veel goede ploegen en het zal moeilijk worden, maar alles is mogelijk."

  Record na record

  De naam van Håland ging gisteren vlijtig rond na zijn hattrick in zijn CL-debuut. Met zijn 19 jaar en 58 dagen moet hij enkel 2 spelers voor zich dulden die op jongere leeftijd een hattrick scoorden op het kampioenenbal: Raul (18 jaar en 113 dagen in 1995) en Wayne Rooney (18 jaar en 340 dagen in 2004). Wel is hij de jongste speler ooit die 3 goals maakte in een eerste helft van een Champions League-match.

   

  Momenteel zit de Noor nu aan 17 doelpunten en 5 assists in 9 officiële duels voor Salzburg. "Positief, energiek en flitsend. In die 3 woorden omschrijf ik Håland", aldus zijn coach Jesse Marsch. "Hij is zeer getalenteerd. Gecombineerd met zijn persoonlijkheid maakt van hem een speciaal iemand. En het beste moet nog komen voor hem."

   

  Håland schreef in mei van dit jaar ook al eens geschiedenis. Zo scoorde hij op het WK U20 in een 12-0-pandoering tegen Honduras maar liefst 9 keer, een record in die leeftijdscategorie. U kunt die 9 goals hieronder nog eens bekijken.