Niet getreurd want zelfs na pak slaag is volgende ronde haalbaar

  Sébastien Dewaest en Sander Berge

  Sébastien Dewaest en Sander Berge

  Een pandoering krijgen in de openingswedstrijd van de eerste ronde in de Champions League is nooit leuk. Maar de 6-2 nederlaag van Genk in Salzburg hoeft niet te betekenen dat de Limburgers al uitgeteld zijn. Andere ploegen deelden hetzelfde lot en haalden toch de volgende ronde.

  Manchester United - Anderlecht: 5-1

  In het seizoen 2000/2001 wordt Anderlecht in de eerste fase van de Champions League ingedeeld in een groep met Manchester United, PSV Eindhoven en Dynamo Kiev.

  Op de openingsspeeldag trekt paars-wit vol goede moed naar Old Trafford waar het grote Manchester United met sterren als David Beckham, Paul Scholes, Ryan Giggs en andere Roy Keanes hen opwacht.

   

  Na 90 minuten flikkert de 5-1 eindstand op het bord. Ondermeer Andy Cole heeft met een hattrick het lot van de Brusselaars mee bezegeld en de eerredder van Jan Koller is slechts een voetnoot voor de annalen. De ploeg van trainer van Aimé Anthuenis herpakt zich met een thuisoverwinning tegen PSV om de volgende speeldag opnieuw een oplawaai te krijgen, ditmaal in Kiev en met 4-0. Het Champions League avontuur lijkt  al voorbij.

   

  Maar in de twee thuiswedstrijden die volgen zet Anderlecht de scheve situtatie recht. Kiev wordt met 4-2 verslagen en ook het grote Manchester United gaat dankzij twee doelpunten van Tomaz Radzinski met 2-1 voor de bijl in het Astridpark. Een overwinning in Eindhoven zorgt er zelfs voor dat Anderlecht nog groepswinnaar wordt.

  Tomasz Radzinski en Jan Koller

  Tomasz Radzinski en Jan Koller

  Olympiakos - Leverkusen: 6-2

  Op de eerste speeldag van het seizoen 2002/2003 speelt Bayer Leverkusen bij het Griekse Olympiakos. Wat voor de Champions League-finalist van jaar ervoor een gemakkelijk klusje moet worden draait uit op een ware nachtmerrie.

   

  Na een own-goal van Eleftheropoulos lijkt een gemakkelijke overwinning in de maak maar onder impuls van een magistrale Pedrag Djordjevic, die drie maal scoort, gaat de ploeg uit Pireaus op en over Leverkusen. Ex-Anderlechtspeler Pär Zetterberg zet uiteindelijk de 6-2 eindstand op het bord.

   

  De volgende speeldag verliest Leverkusen van de latere groepswinnaar Manchester United en met 0 op 6 geeft niemand nog een halve cent voor de kwalificatie van de Duitsers. Een dubbele overwinning tegen Maccabi Haifa en thuiswinst tegen Olympiakos zorgen er alsnog voor dat de Duitsers met de hakken over de sloot nog naar de volgende ronde mogen.

  ploegfoto Bayer Leverkusen

  Bayer Leverkusen

  Galatasaray - Real Madrid: 1-6

  De komst van Real Madrid op de openingsspeeldag van het seizoen 2013/2014 naar het Ali Sami Yen Stadion in Istanboel zou nooit een gemakkelijke avond opleveren voor Galatasaray, maar een ware vernedering was het laatste waar de supporters op rekenden.

   

  De eerste helft kunnen de Turken nog gelijke tred houden want na 45 minuten staat het máár 0-1. Maar in de tweede helft ontbinden Cristiano Ronaldo en Karim Benzema hun duivels. Een hattrick van de Portugees en twee doelpunten van de Fransman maken de 1-6 pandoering compleet.

   

  Met Juventus als tweede grote ploeg in de groep staat Galatasaray voor een onmogelijke opdracht om de volgende ronde te halen. Maar twee weken later wordt 2-2 gelijkgespeeld in Turijn en de door een gelijkaardig parcours moet de thuiswedstrijd tegen Juventus de beslissing brengen.

   

  Het wordt een vreemde ontknoping want de match wordt na 32 minuten gestaakt door de sneeuwval bij een 0-0 stand. De volgende dag wordt de wedstrijd hervat en Galatasaray wint met 1-0 dankzij een doelpunt van Wesley Sneijder op aangeven van Didier Drogba en plaatst zich voor de achtste finales.

  Karim Benzema en Cristiano Ronaldo

  Karim Benzema en Cristiano Ronaldo

  Real Madrid - FC Bazel: 5-1

  Real Madrid doet in het seizoen 2014/2015 zijn kunstje van het seizoen ervoor nog eens over. Ditmaal is het Zwitserse FC Bazel het slachtoffer.

   

  De sterren van Real Madrid geven de supporters in het Santiago Bernabeustadion waarvoor ze gekomen zijn: doelpunten. Onder impuls van Bale, Ronaldo en James Rodriguez walst De Koninklijke over Bazel en wint met 5-1. Real zou trouwens de groepsfase beëindigen met 18 op 18.

   

  De tweede plaats lijkt voorbestemd voor Liverpool, maar Bazel haalt 4 op 6 tegen de Engelsen. Met amper 7 punten uit 6 wedstrijden plaatsen de Zwitsers zich wonderwel voor de achtste finales.

  Juichende spelers FC Bazel

  FC Bazel