Ervaringsdeskundige Moons: "Nu al de handdoek gooien zou gek zijn"

  Jan Moons is tegenwoordig schepen in Heist-op-den-Berg.

  Racing Genk kreeg gisteren een bolwassing van Salzburg in de Champions League. Voor doelman Gaëtan Coucke (21) was het geen prettige kennismaking met het hoogste Europese niveau, want de jonge doelman stond in een schiettent. Jan Moons (48) stond ooit in de schoenen van Coucke.

  "Nederlaag in Madrid had geen gevolgen voor Genk"

  Racing Genk is gisteren aan zijn 3e campagne in de Champions League begonnen en heeft nu al in elke editie klappen gekregen. In 2011-2012 verloor het zwaar bij Chelsea (5-0) en Valencia (7-0), in 2002-2003 verkocht Real Madrid 6 tikken aan Racing Genk. In Bernabeu maakte Jan Moons die nachtmerrie tussen de palen mee.

   

  "Het verhaal van gisteren verschilt toch van dat van toen", vertelt de ex-doelman aan Sporza. "Toen haalde Genk voor het eerst de Champions League en wij waren toen met minder grote verwachtingen aan die competitie begonnen."

   

  "Wij gingen toen naar Real met het doel om zo lang mogelijk de nul te houden. Dat is een ander scenario dan waar ze nu bij Genk aan gedacht hadden. Salzburg is een stugge tegenstander, maar het verwachtingspatroon zal nu anders geweest zijn dan in 2002."

   

  Genk likt nu zijn wonden na de pandoering. "6 doelpunten om de oren krijgen is niet leuk. Het is misschien raar om te zeggen, maar die match in Madrid was niet eens een van mijn slechtste wedstrijden. Ik ben zelf niet gehavend uit die match gekomen en onze ploeg ook niet."

   

  "We vonden het vooral pijnlijk dat we 40 minuten goed gespeeld hadden en konden standhouden, maar dat we toen door 2 individuele fouten net voor de rust toch nog goals slikten. Als je dan met 2-0 naar de kleedkamers gaat, dan weet je dat de kans op een pandoering groot is. Al had het destijds uiteindelijk dus geen gevolgen voor Genk."

  Real Madrid vernederde Racing Genk op de 2e speeldag.

  "Je mag Salzburg niet vergelijken met Real Madrid"

  Zal de afslachting van gisteren wel sporen nalaten bij dit Genk? "Dat denk ik wel. Met alle respect: je mag Salzburg niet vergelijken met Real Madrid. Toen niet en nu ook niet. Dit verlies zal harder inhakken op de groep omdat het verwachtingspatroon anders was."

   

  Genk mag wellicht in één klap al een kruis maken over de 3e plaats. "Daarom zal dit resultaat ook harder aangekomen zijn. In ons seizoen was er al euforie omdat we ons geplaatst hadden. Zoveel jaar later is Genk veel professioneler geworden en staat het stappen verder. Dan heeft zo'n resultaat een groter effect."

  Moons moest 6 keer vissen.

  "Ik vond combinatie Champions League en competitie zalig"

  Voor doelman Gaëtan Coucke, de doublure van de geblesseerde Danny Vukovic, was het een avond om heel snel te vergeten. "Ik weet niet of dit in zijn hoofd zal blijven hangen. Maar als je zo jong bent en je krijgt die unieke kans om Champions League te spelen, dan schat ik toch in dat hij hier na 1 tegenslag niet zo'n grote mentale tik van krijgt."

   

  "In een hoekje zitten kniezen zal hem ook niet helpen. Ik zat zelf ook niet zo in elkaar: wel opstaan, rug rechten en weer doorgaan."

   

  Is dat ook de boodschap voor Genk? Of moeten ze de Champions League al volledig negeren? "Ik vond de combinatie tussen Champions League en de competitie zalig."

   

  "Je gaat van de ene uitdaging in de andere. Je speelt meer matchen op een hoog niveau waarbij je je in de kijker kunt spelen. Het zou gek zijn mochten ze nu al de handdoek gooien. Blijf voluit voor beide doelen gaan."

  Sonck en Daerden versus Salgado en Hierro.

  Real Madrid-Racing Genk: 6-0

  Doelpunten: 44' Zokora (own) 1-0, 45' Salgado 2-0, 55' Figo (pen) 3-0, 65' Guti 4-0, 72' Celades 5-0, 75' Raul 6-0

   

  RC Genk speelde met: Moons, Roumani, Tomasic, Vanbeuren, Wamfor, Beslija, Daerden, Skoko, Zokora, Dagano, Sonck