Devos en Van Acker blijven titels aaneenrijgen: allebei goud op EK

  " "

  Laurens Devos (l) en Florian Van Acker (r) combineren de paralympische, wereld- en Europese titel.

  Laurens Devos en Florian Van Acker blijven het paralympische tafeltennis domineren. De 2 nummers 1 van de wereld pakten respectievelijk hun 3e en 2e Europese titel. Devos (hemiplegie) en Van Acker (verstandelijke beperking) combineren de paralympische, de wereld en de Europese titel.

  Devos speelt in de klasse 9 van het paratafeltennis. Hij kampt met hemiplegie, een halfzijdige verlamming. Op zijn 16e leerde België de youngster kennen, toen hij in Rio de beste was op de paralympische spelen. Hij deed dat zonder een set te verliezen en was de jongste paralympische laureaat aller tijden. Sindsdien verloor Devos trouwens geen match meer.

   

  Twee jaar later volgde in Slovenië zijn eerste wereldtitel. Na Vejle 2015 (Den) en Ljubljana 2017 (Svn) mag hij zich in Helsingborg (Zwe) een derde keer Europa's beste noemen.

   

  Opnieuw verloor Devos geen set. In de finale was hij met 11-9, 11-8 en 11-7 te sterk voor de Oekraïner Lev Kats (ITTF-13).

   

  Florian Van Acker, net als Devos paralympisch en wereldkampioen, speelt in klasse 11 (verstandelijke beperking). Hij had wat meer moeite op weg naar de finale. Daarin maakte de 22-jarige Belg tegen de Hongaar Peter Palos (ITTF-2) een set achterstand goed: 3-1 (10-12, 11-6, 11-5, 14-12). Van Acker pakte in 2015 ook EK-goud, in 2017 was hij goed voor brons.