Internationale Judofederatie schorst Iran door zaak-Mollaei

  De politieke inmenging van Iran op het WK judo van vorige maand krijgt een staartje: de Internationale Judofederatie (IJF) heeft de Iraanse bond voorlopig geschorst. De Iraniër Saeid Mollaei gaf toe dat hij zijn halve finale en zijn kamp om het brons in de -81 kg met opzet verloor.

  Mollaei kwam in de halve finale van het WK in Tokio uit tegen onze landgenoot Matthias Casse. Casse won, maar nadien onthulde Mollaei dat hij onder druk werd gezet door de Iraanse autoriteiten om te verliezen.

   

  Iran erkent immers de staat Israël niet. De wereldkampioen van 2018 moest daarom de halve finale verliezen én zijn gevecht om de 3e plaats, zodat hij de Israëliër Sagi Muki niet zou tegenkomen in de finale of op het podium.

   

  Mollaei verblijft momenteel in Duitsland met zijn naasten en deed zijn verhaal aan een Iraans oppositiekanaal. Het ministerie van Sport bedreigde hem en zijn familie. Mollaei durft niet meer naar zijn land terug te keren (dat hem nochtans zegt welkom te heten) en weet niet of hij volgend jaar naar de Spelen kan.

   

  De IJF oordeelt dat de eisen van de Iraanse autoriteiten en sportfederaties "een ernstige en flagrante schending inhouden van de statuten van de IJF, haar belangen, haar principes en doelstellingen. En in het bijzonder ook van de deontologische code van de IJF en het olympisch charter".

   

  De schorsing betekent dat Iran geen judoka's meer mag uitsturen naar internationale competities, te beginnen met de GP van Tasjkent vrijdag. Iran kan in beroep gaan bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).