Wat moet u weten over het WK rugby in Japan?

  " "

  Nieuw-Zeeland verdedigt zijn wereldtitel.

  Vandaag begint in Japan het WK rugby. 20 landen maken onder elkaar uit wie de opvolger wordt van de Nieuw-Zeelandse All Blacks, die 4 jaar geleden in Engeland triomfeerden. Na het WK voetbal en de Olympische Spelen is dit het grootste sportevenement ter wereld. 

  Vijf favorieten op de eindwinst

  Nieuw-Zeeland is zoals elk jaar de topfavoriet. De All Blacks hebben wel wat van hun onoverwinnelijke aura verloren door verlieswedstrijden tegen Australië en Zuid-Afrika in het Rugby Championship. Maar veel van de huidige spelers waren er in 2015 ook al bij, dus ze weten wat het is om een groot toernooi te winnen.

   

  Wales hoort voor het eerst bij de favorieten als ongeslagen winnaar van het Zeslandentoernooi. Een ijzersterke verdediging en genoeg scorend vermogen maken van hen een te duchten tegenstander.

   

  Engeland lijkt terug te zijn te zijn na een minder 2018. Ze speelden een degelijk Zeslandentoernooi en toonden al een goede vorm in voorbereidingswedstrijden op het WK. Snelheid en kracht zijn de troeven die Engeland op tafel kan leggen, al kan hun zwakkere verdediging hen parten spelen.

   

  Ierland heeft dan weer een klein dipje gehad na hun topjaar 2018. De nummer 1 van de wereld speelt agressief rugby vanuit een krachtig pack. De Ieren versloegen de All Blacks 2 keer in hun laatste 3 confrontaties.

   

  Zuid-Afrika won het Rugby Championship dit jaar en lijkt weer helemaal terug na enkele moeilijke jaren. Ze hebben het grootste en meest fysieke pack van alle teams en kunnen daarmee alle anderen overpoweren.

   

  Barrett, Halfpenny, Farell, Sexton en Kolbe zijn de sterren van de 5 topploegen

  Barrett (NZe), Halfpenny (Wal), Farell (Eng), Sexton (Ier) en Kolbe (ZAf) zijn de sterren van de 5 topploegen

  Wie kan de verrassing van het WK worden?

  Voor sommige kenners is het thuisland, Japan, de grote underdog van het toernooi. Een Engelse krant schreef zelfs dat, als Japan het WK wint, dit een van de grootste verrassingen zou zijn uit de hele sportgeschiedenis.

   

  Maar toch. Het Japanse rugby heeft de laatste jaren een grote metamorfose ondergaan. Op het vorige WK in 2015 won Japan zelfs verrassend van grootmacht Zuid-Afrika met   34-32 en de volgende jaren werd op dat elan verder gebouwd aan het team.

   

  Indien ze dezelfde inzet en spelkwaliteit kunnen leveren als 4 jaar geleden kunnen ze ver geraken, zeker omdat het thuisvoordeel hen een enorme boost zal geven.

  Controverse voor de start

  Gastland Japan speelt vandaag de openingswedstrijd tegen Rusland. Op zich is dit geen wereldschokkend nieuws, ware het niet dat Rusland pas derde werd in de Europese kwalificatiecampagne, achter Spanje en Roemenië. In deze Europese zone probeert ook onze nationale ploeg, de Black Devils, zich te kwalificeren voor grote toernooien.

   

  Maar omdat zowel Spanje als Roemenië spelers opgesteld had die volgens de letter van het reglement niet mochten spelen, diende Rusland een klacht in bij de rugbyfederatie en kreeg gelijk. En dus spelen zij en niet Spanje op het WK.

   

  "Logische beslissing", hoor ik u denken. Niet echt! Want in het verleden zijn er voorbeelden genoeg waarbij er gesjoemeld werd met de afkomst van spelers en waarbij er met verschillende maten en gewichten gewerkt werd. Bovendien is de internationale rugbybond de enige die het TAS (Internationaal Sporttribunaal) niet erkent. Dus de beroepsmogelijkheden zijn beperkt.

  Vier verschillende haka's

  Haka is de naam van een groep ceremoniële dansen van de Maori's uit Nieuw-Zeeland, maar ook in Samoa en Fiji dansen ze de haka. Door middel van deze dans probeert men de goden aan te roepen.

   

  "Wat heeft dat in godsnaam met rugby te maken?", vraagt u zich af. Wel, rugbyteams uit de Pacifische regio gebruiken deze haka om hun tegenstanders te intimideren voor

  de wedstrijd. En als een twintigtal ferm uit de kluiten gewassen rugbyspelers deze routine uitvoert, dan is dat ronduit indrukwekkend.

  • Nieuw-Zeeland: Ka Mate
  • Samoa: Siva Tau
  • Tonga:  Sipi Tau
  • Fiji: Cibi

  Laatste optreden van legendarische scheidsrechter

  "Rugby is een spel voor barbaren gespeeld door gentlemen, voetbal is een spel voor gentlemen gespeeld door barbaren." Deze spreuk indachtig lijkt het vreemd dat in een sport waarin lijf en leden geriskeerd worden om punten te scoren fair play het
  hoogste goed blijft, en toch.

   

  De scheidsrechter is de absolute baas op het veld en aan zijn autoriteit wordt nooit getwijfeld. Hij is trouwens constant in contact met de aanvoerders van beide teams en omgekeerd. Als hij iemand van het veld wil sturen, geeft hij dat door aan de aanvoerder, die zijn speler dan zonder morren van het veld laat rennen.

   

  Alle beslissingen worden ook nog eens LIVE via een audiosysteem gecommuniceerd, zodat zowel de supporters in het stadion als de kijkers thuis meteen weten waarover het gaat. Daar kan de VAR in het voetbal nog van leren.

   

  Het wordt vooral uitkijken naar de legendarische scheidsrechter Nigel Owens. De 47-jarige Welshman, bekend voor zijn meedogenloze en soms hilarische autoriteit en de man van de historische woorden "Dit is geen voetbal", fluit zijn vierde opeenvolgende, en waarschijnlijk laatste, wereldkampioenschap.

  Aantrekkelijk puntensysteem

  In het rugby wordt een puntensysteem gehanteerd dat zowel aanvallende ploegen als sterk verdedigende ploegen beloont.

   

  Winst: 4 punten

  Gelijkspel: 2 punten

  Verlies: 0 punten

  Aanvalsbonus: 1 extra punt wanneer er meer dan 4 try's gescoord worden

  Verdedigingsbonus: 1 extra punt wanneer er verloren wordt met minder dan 8 punten

  De Belgische Black Devils vorig jaar in een match tegen Spanje.

  De Belgische Black Devils vorig jaar in een match tegen Spanje.