Waarom de Red Dragons mogen dromen: libero, aanvallers en u spelen op topniveau

  Sam Deroo

  Aanvoerder Sam Deroo vuurt de ene smash na de andere af.

  Hoe ver schoppen de Red Dragons het na een voortvarend begin op het EK volleybal? Aanvoerder Sam Deroo, bondscoach Brecht Van Kerckhove en onze commentator Marc Willems zoeken een antwoord. Maar eerst blikken ze terug op een topweekend in Brussel en Antwerpen.

  3 op 3 in de groepsfase

  De Red Dragons moesten het Europees kampioenschap beginnen met een stevig schema. Het voorbije weekend stonden 3 matchen op het programma in nauwelijks 72 uur. Na het hapje tegen Oostenrijk (3-0) volgde als hoofdgerecht een knappe zege tegen Duitsland (3-2) en als dessert een demonstratie tegen Spanje (3-0).

   

  Bondscoach Brecht Van Kerckhove: "3 op 3 is een scenario waar we op voorhand voor hadden willen tekenen. Misschien hadden we Duitsland met 3-0 kunnen verslaan, maar Duitsland is wel een topteam. In set 3 en 4 hebben ze ons lamgelegd."

   

  Aanvoerder Sam Deroo: "Tegen Duitsland hebben we vertrouwen getankt, vooral in de tiebreak waarin we mentaal hebben teruggevochten. Ook tegen Spanje hebben we knap volleybal gespeeld. Dat is niet de tegenstander waar we van moeten winnen om Europees kampioen te worden, maar alles stond op punt: de aanval, de spelverdeling, ..."

   

  Commentator Marc Willems: "De match tegen Duitsland was ontzettend belangrijk om de weg naar de kwartfinales te openen. Dat de Red Dragons nadat ze een 2-0 voorsprong zagen verloren gaan toch nog konden winnen, toont de veerkracht van deze groep. Een scheve situatie onder druk rechtzetten, dat is bijzonder knap."

   

  VIDEO: Belgen stunten tegen Duitsland:

  Red Dragons nu wel op topniveau

  Het olympisch kwalificatietoernooi begin vorige maand is geen onverdeeld succes geworden voor de Red Dragons. Op het Europees kampioenschap halen de Belgische volleyballers een hoger niveau. Tegen Duitsland sleepten aanvoerder Sam Deroo en hoofdaanvaller Hendrik Tuerlinckx België over de streep. Ook libero Lowie Stuer doet het prima.

   

  Sam Deroo: "Fysiek staan we er beter voor en ook mentaal zijn we frisser. Dat heb je de voorbije matchen kunnen zien. Op dag 3 tegen Spanje stonden we echt nog fris op het terrein."

   

  Brecht Van Kerckhove: "Dat we beter spelen, staat buiten kijf. Na de olympische qualifier hebben we de koppen bij mekaar gestoken. Iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid genomen, ook de staf."

   

  Marc Willems: "Het is duidelijk dat verschillende spelers fysiek beter zijn dan een maand geleden op het olympisch kwalificatietoernooi.  Er staat nu een 'andere' Sam Deroo op het veld.  Hendrik Tuerlinckx speelt als in z'n allerbeste dagen, Stijn D'Hulst dirigeert nu al 3 wedstrijden op hoog niveau, Lowie Stuer is sinds de vorige zomercampagnes duidelijk gegroeid in zijn rol als libero. En die positieve evolutie kan ik eigenlijk bij iedereen zien.  Ik ben benieuwd of ze ook als ploeg nog stappen gezet hebben om toplanden als Polen, Servië, Rusland, Frankrijk,... te verslaan."

   

  VIDEO: Hamerslagen van Sam Deroo en Hendrik Tuerlinckx

  Ook u presteert uitstekend

  Nog tot en met de kwartfinales geniet het Belgische volleybalteam het thuisvoordeel. En dat draait uitstekend uit. U vuurt de Red Dragons met veel passie aan.

   

  Sam Deroo: "Het publiek in Antwerpen en Brussel heeft me aangenaam verrast. Zelfs als het minder gaat, blijft de sfeer top. Dat voel je als speler."

   

  Brecht Van Kerckhove: "De supporters schreeuwen ons naar de overwinning. Als we wat wegzakken, putten we energie uit het publiek. Want we doen het hier allemaal samen. Net zoals in het hockey gaan we er met z'n allen voor. Hopelijk levert het ons de halve finales in Parijs op."

   

  Marc Willems: "De publieke opkomst én de sfeer zaterdag tijdens de match tegen Duitsland was top. Een pluim voor de organisatie. Hopelijk komt het publiek ook massaal naar het Sportpaleis voor de achtste en kwartfinales. Als de vonk van de tribunes naar het veld kan overslaan, krijgen we nog mooie dingen te zien."

  De Red Dragons bedanken het publiek voor de steun.

  Stunten tegen Servië (in de kwartfinales)?

  Vanavond om 20.30u komen de Red Dragons in actie tegen Slovakije. Een vierde zege en de 2e plaats is binnen in poule B. Woensdag volgt dan een match tegen favoriet Servië voor groepswinst.

   

  Sam Deroo: "We moeten zeker nog een keer winnen om in de top 2 te eindigen. Dan spelen we in de 1/8e finales tegen een team dat we moeten aankunnen. In de kwartfinales volgt waarschijnlijk nog een keer Servië, onze boeman. Zij hebben ons al meer dan een keer uitgeschakeld. Maar eerst moeten we nog 3 matchen spelen. Laat ons dus vooral fit en vol vertrouwen blijven spelen."

   

  Brecht Van Kerckhove: "Servië kloppen zou nog een grotere stunt zijn dan Duitsland. Ze beschikken over iets meer kwaliteit in hun kern en Servië is ook een echt topvolleyballand. Het wordt een gevecht op het scherpst van de snee."

   

  Deroo: "De kwartfinales blijven het doel. Met een topsfeer in het Sportpaleis zit een stunt er misschien in, want Servië speelt subliem. Zij hebben Duitsland van de mat geveegd. Gelukkig kunnen we al een keer oefenen in de poules."

   

  Van Kerckhove: "Ik blijf waakzaam. In deze flow kunnen we het ver schoppen, maar door een klein detail kunnen we ook uit balans geraken."

   

  Marc Willems: "Het is nu voor spelers en staf belangrijk om match per match te bekijken en nog niet te gaan dromen van een kwartfinale tegen Servië. Eerst Slovakije opzij zetten en dan zien we wel verder.  De tegenstander in de achtste finales is zeker haalbaar, maar met je hoofd al bij de volgende ronde zitten kan fataal zijn. Stap per stap dus."

   

  VIDEO: Belgen verliezen nipt van Servië strijd om brons in 2017

  Bekijk alles op Sporza

  Alle matchen van de Red Dragons op het EK zijn te bekijken op het kanaal van Ketnet en in de livestream van sporza.be. U hoeft dus geen seconde te missen van dit spektakel.

  Red Dragons op EK volleybal 2019

  1/8e finales
  BELGIE Oekraïne 2-3
  wedstrijden groep B
  Servië Duitsland 3-0
  Slovakije Spanje 3-2
  België Oostenrijk 3-0 (25-17, 25-23, 25-17)
  Duitsland België 2-3 (23-25, 17-25, 25-22, 25-15, 13-15)
  Slovakije Oostenrijk 3-1
  Spanje België 0-3 (17-25, 21-25, 14-25)
  Servië Slovakije 3-0
  Oostenrijk Duitsland 0-3
  Spanje Servië 1-3
  Oostenrijk Spanje 2-3
  Slovakije België 0-3 (23-25, 20-25, 15-25)
  Duitsland Slovakije 3-0
  België Servië 0-3 (19-25, 21-25, 19-25)
  Spanje Duitsland 3-1
  Servië Oostenrijk 1-3
  stand in groep B
      M W-V sets ptn
  1. Servië 5 5-0 15-1 15
  2. België 5 4-1 12-5 11
  3. Duitsland 5 2-3 9-9 7
  4. Spanje 5 2-3 9-12 6
  5. Slovakije 5 2-3 6-12 5
  6. Oostenrijk 5 0-5 3-15 1