Mettepenningen: "Ik vraag me af of mijn team volgend jaar nog naar de VS afzakt"

  De ploegmanager van Eli Iserbyt ziet weinig voordelen aan een trip naar de VS.

  Pauwels Sauzen-Bingoal heeft de start van het nieuwe veldritseizoen niet gemist. Laurens Sweeck won de opener in Eeklo, Eli Iserbyt was de primus in Iowa. Ploegbaas Jurgen Mettepenningen is tevreden over de seizoensstart, maar is niet euforisch over de Amerikaanse trip. "Het concept is niet geslaagd."

  "Het is niet verantwoord om deze kost te laten dragen door een crossteam"

  Het veldritcircus kampeert dezer dagen in de VS. Afgelopen weekend stond de cross in Iowa op het menu, zondag volgt Waterloo. Een echte reclamespot voor het veldrijden werd het niet: na een leger Belgen en één Nederlander was Curtis White op de 15e plaats de eerste verdwaalde Amerikaan.

   

  "Ik vraag me dikwijls af waar we mee bezig zijn", stelt Jurgen Mettepenningen, ploegmanager van Pauwels Sauzen-Bingoal. "Als je het rationeel bekijkt, dan zie je dat dit geen goeie investering is. Het kost heel veel geld om naar de VS af te reizen. En buiten de sportieve belangen hebben we geen enkel commercieel belang."

   

  "Je fietst er tegen dezelfde renners die de week voordien in Eeklo ook al aan de start stonden. Dan vraag je je af wat het nut is om nog in Amerika te crossen. Ik vraag me zelfs af of we volgend jaar überhaupt nog zullen afzakken naar de VS. Ik ben er niet van overtuigd dat we zullen terugkeren."

   

  "We winnen nu wel en zo'n zege in de Wereldbeker heeft een grote sportieve waarde, maar ik weet niet of ik nog afzak naar de VS. Het kostenplaatje loopt hoog op en ik vind het niet verantwoord om die kost te laten dragen door een crossteam."

  Je fietst er tegen dezelfde renners die de week voordien in Eeklo ook al aan de start stonden. Dan vraag je je af wat het nut is om nog in Amerika te crossen.

  Jurgen Mettepenningen

  "Van mondialisering is weinig sprake"

  Ploegbaas Jurgen Mettepenningen moet meer dan 40.000 euro neertellen voor de verhuis naar Amerika. "Voor de Wereldbeker zijn er nog mooie landen en locaties om crossen te organiseren. Dat hoeft niet over de plas. Ik begrijp dat de ploeg van Sven Nys (Waterloo is de thuisbasis van fietssponsor Trek) dat anders bekijkt, maar bij ons is zo'n commercieel belang minimaal. En we hebben het recht om dat in vraag te stellen."

   

  Wie de uitslag bekijkt, ziet ook dat er van internationalisering geen sprake is. "Het concept is niet geslaagd, maar ik wil de UCI niet met de vinger wijzen. Ze hebben geprobeerd om deze sport te mondialiseren, maar daar is weinig sprake van. En dan mag je dit in vraag stellen."

  "Eli moet tijd krijgen om te rijpen"

  Ondanks de kritische bedenkingen is de trip naar de VS wel al succesvol geweest voor de ploeg van Jurgen Mettepenningen. Eli Iserbyt won zaterdag in Iowa. "Zijn zege was zeker geen verrassing. Het lag een beetje in de lijn der verwachtingen. We hebben een paar jaar geleden een schema uitgestippeld waarbij we elk jaar een stap proberen te zetten. En dat lukt."

   

  Iserbyt is 21 jaar en is nu voltijds prof. "Hij werd wereldkampioen in zijn eerste jaar als belofte. Winnen wordt dan een normaliteit. Alles minder dan winnen was minder goed bij de beloften."

   

  "Voor Eli is het een goeie zaak dat hij nu bij de profs rijdt en de beloften kan afsluiten. Hij kon er enkel verliezen en dat is niet gezond. Hij is nu wel iets gretiger. Ik zie weer de Eli van een paar jaar geleden."

   

  Wat bedoelt de ploegbaas? "De verwachtingen waren zo hoog voor Eli. Die druk kwam niet van de ploeg, maar dat was de perceptie. Het was geen gezonde situatie en daar is hij nu van verlost. Hij is nog maar 21 jaar en moet tijd krijgen om te rijpen."

   

  "Eli is geen Mathieu of Wout, maar de mensen verwachten dat wel. Dat is de verkeerde ingesteldheid. Wij willen hem tijd geven."

  VIDEO: Iserbyt wint in Iowa

  "Nog geen topvorm, wel al een stevige basis"

  Pauwels Sauzen-Bingoal heeft zijn start van het seizoen niet gemist met zeges in Eeklo en Iowa. "Het was ons doel om er meteen te staan. We weten dat Van der Poel pas later begint en dat Wout misschien niet in het veld zal rijden. We wisten dat we nu kansen zouden krijgen en die moeten we met beide handen grijpen."

   

  "We hebben er alles aan gedaan om goed aan de start te komen in Eeklo. Ik zeg niet dat we al in topvorm zijn, maar er is wel een stevige basis aanwezig."