Vandenbempt: "Ik vraag me af: waarom deed Van Holsbeeck dit allemaal?"

  Herman Van Holsbeeck

  Herman Van Holsbeeck.

  Herman Van Holsbeeck is vrijdag - na twee dagen verhoor - in verdenking gesteld, onder meer voor witwaspraktijken, valsheid in geschrifte en omkoping. Peter Vandenbempt geeft tekst en uitleg bij de nieuwe verwikkelingen in de zaak rond de voormalige manager van Anderlecht.

  "Wat nu gebeurt, is geen verrassing meer", zegt Sporza-journalist Peter Vandenbempt.

   

  "Op basis van wat al een paar jaar verteld wordt, was het voor velen in het voetbalmilieu al een verrassing dat Herman Van Holsbeeck na zijn vorige ondervraging in het najaar van 2018 vrijgelaten werd zonder voorwaarden."

   

  "Op dat moment had het gerecht onvoldoende elementen om Herman Van Holsbeeck ergens van te verdenken, laat staan om hem ergens van in beschuldiging te stellen. Daar keken in het voetbal veel mensen raar van op."

   

  "Nu waren er opnieuw verhalen en allerlei beschuldigingen. Dus alles bij elkaar was het uitkijken of het gerecht in dit andere onderzoek nu wél genoeg aanwijzingen had om hem in verdenking te stellen."

  "Als dit allemaal klopt, vraag ik me af: waarom doe je dit?"

  "Het zijn beschuldigingen - witwassen, zwart geld en retrocommissies - aan het adres van een absoluut zwaargewicht in het Belgische voetbal. Herman Van Holsbeeck is toch 15 jaar lang hét uithangbord geweest van de grootste club van het land op dat moment."


  "Voor alle duidelijkheid: Herman Van Holsbeeck ontkent dat hij zwart geld gekregen heeft. Maar over die retrocommissie: dat betekent dat een speler verkocht wordt, de makelaar een commissie krijgt en een deel daarvan terugvloeit naar Van Holsbeeck."

   

  "Dan heb je eigenlijk je club bedrogen, zeker als Herman Van Holsbeeck - wat het gerecht beweert - op basis van de commissie die hij kon krijgen spelers naar een bepaalde club stuurde of als hij bepaalde spelers verkoos boven andere spelers. Dan heb je je club belazerd en is dat zeer kwalijk voor een man in zijn positie."


  "Dan vraag ik me af - als het klopt: waarom doe je dat eigenlijk? Want als je weet dat Herman Van Holsbeeck bij zijn ontslag door Marc Coucke 1,8 miljoen euro schadevergoeding eiste - achterstallig loon en premies - en dat ging dan over twee jaar, dan kun je toch concluderen dat Herman Van Holsbeeck al heel erg goed betaald werd door Anderlecht? Maar op basis van wat het gerecht meent te kunnen bewijzen, bleek dat dan toch niet genoeg te zijn."

  "Hemden en kostuums in exclusieve kledingzaak"

  "De grootste fout die Herman Van Holsbeeck gemaakt heeft en zijn reputatie de voorbije jaren danig bezoedeld heeft, is zijn zeer close band met een aantal makelaars, met Mogi Bayat voorop."

   

  "Hij heeft Bayat een vriend genoemd en is Bayat blijven verdedigen na alle beschuldigingen aan het adres van Bayat."

   

  "Ik heb het daar vaak met Herman Van Holsbeeck, die ik een echte seigneur vond voor het Belgische voetbal en altijd bereikbaar was als Anderlecht in brand stond, over gehad."

   

  "Ik zei hem dat ik dat niet begreep en dat dat schadelijk was, maar dan antwoordde hij dat hij zijn vrienden zelf koos en dat contact met dat soort makelaars nodig was om te kunnen werken als club." 

   

  "Ik heb ook begrepen vanuit Hasselt dat Herman Van Holsbeeck zich bij zijn ondervraging in het kader van Operatie-Propere Handen in oktober 2018 heeft moeten verantwoorden over verklaringen van spijtoptant Dejan Veljkovic, over een opmerkelijke middag shoppen in Antwerpen."


  "In de zomer van 2017 had de Algerijnse middenvelder Sofiane Hanni een verlengd en fors verbeterd contract ondertekend bij Anderlecht. Het maakte van Hanni op dat moment de best betaalde speler in het Astridpark."

   

  "Hanni's makelaar Veljkovic was daarover zo tevreden (en dankbaar) dat hij Herman Van Holsbeeck uitnodigde voor een middagje shoppen in een exclusieve Antwerpse kledingzaak, waar de toenmalige manager van Anderlecht handgemaakte hemden van 500 euro en kostuums mocht kiezen."


  "Die vielen duidelijk in de smaak, in die mate zelfs dat er naast enkele kostuums maar liefst 20 hemden gekozen werden. En betaald door Veljkovic. Wat verderop werden bij een gerenommeerde juwelier ook nog twee Rolexen gekocht. Volgens Veljkovic voor alles samen enkele tienduizenden euro’s."


  "Bij zijn verhoor zag Van Holsbeeck daar geen graten in, hij noemde dat relatiegeschenken die hij ontvangen had. Het is niet strafbaar, maar dan is er toch iets mis met de deontologie en daar heeft Herman Van Holsbeeck zich dus voor moeten verantwoorden."

  Sofiane Hanni en Herman Van Holsbeeck

  Sofiane Hanni en Herman Van Holsbeeck.

  "Zou twee keer langs de kassa passeren"

  En er is nog meer. Vandenbempt: "Toen de verkoop van Anderlecht op gang kwam, werd Herman Van Holsbeeck door makelaar Christophe Henrotay een royale (legale) commissie in het vooruitzicht gesteld."

   

  "Henrotay bracht de manager en voorzitter Roger Vanden Stock in contact met de Russisch-Oezbeekse zakenman Alisher Usmanov, op zijn boot in Monaco."

   

  "Usmanov was de eerste geïnteresseerde in de aankoop van Anderlecht. De vraagprijs was 100 miljoen euro en Henrotay zou voor zijn bemiddeling 10% krijgen. Van Holsbeeck was daarvan 2,5% of 2,5 miljoen euro beloofd."

   

  "Van Holsbeeck was overigens ook voor 1% aandeelhouder van de club en zou op die manier dus twee keer langs de kassa gepasseerd zijn."


  "’Betrokkenen bij het dossier vroegen zich toen ook al af of het (deontologisch) nodig was dat een (zelfstandige) werknemer van de club nog extra commissie ontvangt van de makelaar die de eventuele verkoop regelt."

   

  "Specialisten zeggen mij dat in het bedrijfsleven zo’n bonus voor het management bij een verkoop van het bedrijf gangbaar is, zij het met de goedkeuring van de Raad van Bestuur én betaald door het bedrijf zelf."