"Wereldkampioen Formule E en Le Mans winnen, dan is carrière Vandoorne geslaagd"

  Vandoorne is dolblij met zijn nieuwe auto.

  Stoffel Vandoorne rijdt komend seizoen voor Mercedes. De Duitse autobouwer maakt zijn debuut in de Formule E. Hoe moeten we deze stap in de carrière van de Belg inschatten? "Dit brengt hem geen stap dichter bij de Formule 1", vertelt autosportjournalist Gert Vermersch.

  "Dit brengt Vandoorne niet dichter bij comeback in Formule 1"

  "Dit is een goeie stap in zijn carrière, maar niet zo'n grote stap als sommigen denken", vertelt Gert Vermersch, autosportjournalist voor Het Nieuwsblad. "Hij maakt nu wel deel uit van het Mercedes-team, maar het Formule E-team heeft weinig te maken met het Formule 1-team met Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Ze rijden allemaal voor Mercedes, maar in een ander kampioenschap."

   

  Dit brengt Vandoorne dus geen stap dichter bij een terugkeer naar de Formule 1? "Misschien mag Vandoorne nog wat simulatorwerk doen voor de Formule 1, zoals hij dit jaar ook gedaan heeft, maar meer ook niet. Er is nog geen enkele rijder die via de Formule E terug naar de Formule 1 geraakt is. Als je kijkt wie daar allemaal meerijdt, dat zijn bijna allemaal ex-F1-rijders en niemand heeft een terugkeer gemaakt. Dat is geen geijkte piste."

  "Mercedes en Vandoorne zullen niet meteen alles winnen"

  Wat mogen we komend seizoen verwachten van Vandoorne?  "Mercedes zit in zijn tweede seizoen in de Formule E, eigenlijk. Afgelopen seizoen zijn ze begonnen met het HWA-team, waar Vandoorne ook voor reed. Zo hebben ze een beetje het water gevoeld en nu komen ze echt onder hun eigen naam. Maar ze gaan nog niet meteen alles winnen. Er zijn een paar teams die er al vanaf het begin bijzijn. Die teams hebben al veel meer ervaring en binnen dat kampioenschap speelt dat toch een belangrijke rol."

   

  "Ik denk niet dat Mercedes alles zal domineren vanaf het begin van het seizoen. Vandoorne heeft onderdak gevonden bij een grote constructeur, dat is goed. Maar hij zou op zijn 27e wel eens deel mogen beginnen uitmaken van een team dat meestrijdt voor een titel, dat is al veel te lang geleden voor hem."

   

  Op langere termijn is het wel de ambitie van Mercedes om ook in de Formule E te gaan voor de wereldtitel. "Er zitten nu 7 grote constructeurs in de Formule E: Porsche, Mercedes, Nissan, BMW, Audi, DS en Jaguar. Op het einde van het seizoen kan er maar een winnen. Zo'n kampioenschap met veel constructeurs duurt daarom maar een jaar of 3 à 4 en daarna vertrekken de teams die niet kunnen winnen opnieuw. Het is dus te hopen voor Vandoorne dat Mercedes volgend jaar al begint te winnen, anders zou het elektrisch avontuur wel snel voorbij kunnen zijn."

   

  "Het is in de voorbije edities in de Formule E nog nooit gebeurd dat een team er echt met kop en schouders bovenuit stak, zoals Mercedes dat wel doet in de Formule 1. Het zou ook geen goede zaak zijn, moest dat ooit gebeuren." 

  "Wereldkampioen Formule E en 24 Uur Le Mans winnen"

  Moet het nieuwe doel van Vandoorne zijn om wereldkampioen te worden in de Formule E? "Ja. En de 24 Uur van Le Mans winnen. Dat zijn realistische doelen. Hij was dit jaar al 3e in Le Mans, als hij nu een goed team vindt voor die race en tegelijk voorin kan meerijden in de Formule E, dan staat zijn carrière weer op de sporen."

   

  "Een terugkeer naar de Formule 1 zit er niet meer in, maar als hij de titel zou pakken in de Formule E of in Le Mans, dan ben je ook een geslaagd autocoureur. Dan is zijn carrière niet gefaald."