Bondscoach Red Dragons voor EK: "Focus op progressie primeert op resultaten"

  Red Dragons

  Wat kunnen de Red Dragons klaarspelen op het EK in - deels - eigen land?

  Vanavond starten de Red Dragons aan hun EK-opdracht met een duel tegen Oostenrijk. Sporza zocht bondscoach Brecht Van Kerckhoven en speler Sam Deroo op voor een vooruitblik. "Progressie primeert op dit EK, maar top 8 is een must", klinkt het bij de bondscoach.

  Van Kerckhove: "We hebben stunt nodig tegen Servië of Duitsland"

  De voorbereiding in de aanloop naar het EK bij de Red Dragons verliep niet zonder slag of stoot. Enkele buikgriepjes zorgden voor de nodige stress. Bondscoach Brecht Van Kerckhove relativeert. "Ik denk niet dat de perfecte voorbereiding bestaat. Dit virus heb ik nog wel nooit meegemaakt. Van de 16 spelers zijn er amper 2 gespaard gebleven. Maar alles is weer in orde, iedereen zal topfit zijn."

   

  "Dit toernooi ligt deze ploeg wel goed, ze kunnen dag na dag groeien. We moeten eerlijk zijn, tegen 3 van onze 5 tegenstanders zijn we favoriet: Oostenrijk, Spanje en Slovakije. Daarna moeten we tegen Duitsland en Servië boven onszelf uitstijgen."

   

  Met het EK op eigen bodem mogen de Red Dragons ook rekenen op het thuisvoordeel. Speelt dit een rol? "Daar ben ik niet zo van overtuigd. We hebben ook getoond dat we op verplaatsing gewoon goed kunnen spelen met winst tegen Servië, Italie en Frankrijk. Maar het geeft wel extra steun. Het blijft een extra wapen, maar het geeft ook extra druk. Al ebt dat na 5 punten weer helemaal weg."

   

  Van Kerckhove start met zijn Red Dragons voor het eerst aan een groot toernooi. Welke ambitie heeft hij voor ogen? "Daar ben ik niet mee bezig. Ik denk dat we eerst naar de poulefase moeten kijken. Daar hoop ik onze favorietenrol tegen die 3 ploegen waar te maken en te stunten tegen Servië of Duitsland. Dan hebben we de zaken meer in eigen handen. Als we een halve finale willen ambiëren, zullen we zeker 2 stunts nodig hebben."

  Ik denk dat we eerst naar de poulefase moeten kijken. Daar hoop ik onze favorietenrol tegen 3 ploegen waar te maken en dan te stunten tegen Servië of Duitsland.

  Bondscoach Brecht Van Kerckhoven

  "Toernooi is geslaagd als ik progressie zie, top 8 is een must"

  Naast het sportieve bestaat er ook de groepsgeest. Hoe is het daarmee gesteld bij de nationale volleybalploeg? "De groep kent elkaar al lang, maar is deze zomer nog dichter naar elkaar toegegroeid. Wat we willen uitstralen is fun. Dat helpt ons wat stress weg te werken. We doen het heel graag, dan mag je al eens lachen. Op training spelen we soms 2 tegen 2, dat is lachen. Maar nadien kunnen we de knop omdraaien en gewoon gaan."

   

  Aan het eind van het vorig EK ontstond er wel wat wrevel, bekende Sam Deroo. "Je kan dat vermijden, maar dan moet alles meezitten. Toen was het nog met Vital Heynen als coach en hij is iemand die pusht en pusht tot het uiterste. Bij sommige spelers was dit iets te diep. Anderzijds, als hij dit niet deed, zat die 4e plaats er misschien niet in. Dat is het dilemma van een coach: hoever kan je gaan met je spelers?"

   

  De Red Lions gaven onlangs nog het goede voorbeeld door Europees kampioen te worden in eigen land. Geeft dat een boost voor de Dragons? "We voelen dat, maar ik denk niet dat het helpt. Wij schrijven ons verhaal, we willen niet gaan kopiëren. Hockey is heel anders, kleinschaliger. Een echte familie, wat mooi is. Maar dat kunnen we niet kopiëren. Maar het helpt wel als klein land om te zien dat het mogelijk is om met mindere middelen iets te halen."

   

  Wanneer het toernooi geslaagd is voor mij? "Als er progressie er is. Als blijkt dat we met mooi spel tegen Servië en Duitsland toch stranden tegen Polen, dan kan ik wel tevreden zijn. Als coach zoek ik naar progressie, niet zozeer naar resultaat. Maar een top 8 is wel een must."

  Bekijk het volledige interview met de bondscoach

  Deroo: "Fans nodig voor mentale voordeel"

  Het EK volleybal vindt dit jaar voor een deel plaats in België. Welke ambities puurt speler Sam Deroo daaruit? "Voor zo'n EK zeg je altijd de kwartfinales. De top 8 in Europa. Europa is toch wel het topcontinent qua volleybal, een top 8 kan je een succes noemen. Maar de toernooiformule zit complex in elkaar. Het komt erop neer dat we best top 2 spelen in onze poule om wereldkampioen Polen te ontwijken. Dan is er misschien ook wat meer mogelijk dan een top 8."

   

  De achtste finales en kwartfinales vinden plaats in het Sportpaleis. "De fans moeten voor het thuisvoordeel zorgen. Als het begint te leven zoals het EK hockey, als het bruist, dan komen er mensen naartoe. Dan kan het een super thuisvoordeel worden. Ik hoop echt dat het begint te leven."

   

  Met maar 1 rustdag - op maandag - wordt het knokken tijdens het EK. "Fysiek ga je sowieso een breekpunt bereiken, het is dus echt nodig om het mentale voordeel te halen door de fans. Maar we moeten er klaar voor zijn als het fysiek een paar procentjes minder zal zijn."

   

  Duitsland en Servië zijn de te duchten tegenstanders in de poulefase. "Tegen hen moeten we de top 2 veilig stellen, het zijn dé 2 sleutelwedstrijden. We rekenen niet op misstappen in de andere wedstrijden."

  Als ik het gevoel had aan het begin van het toernooi dat we zouden kunnen winnen, had ik dat wel gezegd. Maar we moeten die pretentie niet hebben.

  Sam Deroo

  "Vanaf halve finales kan er heel veel gebeuren"

  Zelf roepen de Red Dragons zich niet uit tot een van de outsiders op dit toernooi. "Als ik het gevoel had aan het begin van het toernooi dat we zouden kunnen winnen, had ik dat wel gezegd. Maar we moeten die pretentie niet hebben. Als we de kwartfinales halen, komen we uit tegen een topteam. Daar hebben we een stunt nodig. Als dat lukt, kan er heel veel gebeuren vanaf de halve finales."

   

  2 jaar geleden was Deroo met de Red Dragons al eens heel dichtbij de bronzen medaille, maar Servië bleek te sterk. "Dat blijft lastig, maar eens je aan de volgende zomer begint, is dat al weer wat vergeten."

   

  Net als de bondscoach kreeg ook Deroo de vraag voorgeschoteld wanneer het EK geslaagd is voor de Red Dragons. "Als we het toernooi zelf met een goed gevoel kunnen afsluiten. Ookal heb je een schitterend resultaat - zoals 2 jaar geleden - dan nog moet je de positieve energie er tot het einde in te houden."

  Bekijk het volledige interview met Deroo