"Ik hoop voor de bondscoach dat het nu al selecteren van 5 renners niet voorbarig is geweest"

  Rik Verbrugghe moet nog 3 namen invullen.

  Het peloton staat voor een belangrijk weekend op Canadees grondgebied met de koersen in Québec (vrijdag) en Montréal (zondag). De uitdaging voor enkele landgenoten: goed presteren om een selectie uit de brand te slepen. Michel Wuyts en José De Cauwer kruipen in de koker van de Belgische renners en de bondscoach. 

  Maandag maakte de bondscoach dit vijftal bekend:

  "Als je het tijdig wil aankondigen, doe het dan volledig"

  "Het is een heel belangrijke tweedaagse voor een pak renners die in principe een kans zouden moeten krijgen", opent José De Cauwer. "Maar we hebben helaas maar 8 tickets en er zijn er al 5 weg. Dat moet toch een vervelende situatie zijn voor de renners in Canada. Je zal maar eens pech hebben."

   

  "Ik hoop voor de bondscoach dat het nu al selecteren van 5 renners niet te voorbarig is geweest", vult Michel Wuyts aan. "Mijn gevoel: als je het dan toch tijdig wil aankondigen, doe het dan volledig."

   

  "En geef er dan de volledige uitleg aan", vervolgt De Cauwer. "Je moet dat op een bepaald moment toch doen. Ik zou gewacht hebben tot na de koersen in Canada."

   

  "Het is sneu dat Yves Lampaert niet in Canada rijdt", zegt Wuyts. "Hij rijdt de Ronde van Slovakije, maar is toch de 2e van het EK en is hyperbetrouwbaar."

   

  "Je kunt hem ook een andere rol geven. Niet noodzakelijk die van kandidaat-afwerker of afwerker, want hij is uitermate opofferingsgezind. En dan heb je ook nog onder meer Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke, Tim Wellens en Tiesj Benoot."

   

  "We hebben nog heel veel kandidaten", aldus De Cauwer. "Het is heel moeilijk, zeker nu je al 5 renners hebt aangeduid. Al is dat voor een gedeelte ook wel logisch."

   

  "Je moet nu in Canada laten zien dat je goed genoeg bent, maar je haalt er niet de afstand van het WK. En ik blijf erbij: je neemt er die jetlag nog bij en daar zit je toch mee. Het zijn profs die dat ook wel gewoon zijn, maar vliegtuigen blijven ook een haard van bacteriën en ziektekiemen."

  Ik zou met mijn selectie gewacht hebben tot na de koersen in Canada.

  José De Cauwer

  "De tweet van Verbrugghe heeft niet veel goeds gedaan"

  "Rik Verbrugghe zal vanaf 2020 ook een vast contract hebben bij de bond", zegt onze commentator over de bondscoach.

   

  "Dat is door een aantal gebeurtenissen gevoed. De combinatie als ploegleider bij Bahrein-Merida en zijn taken als bondscoach wordt niet overal met veel blijdschap onthaald."

   

  "Tim Wellens zei ook dat hij weinig contact gehad heeft met de bondscoach en zijn tweet heeft er ook niet veel goeds aan gedaan."

   

  "Dat was eigenlijk een lachertje", zegt De Cauwer. "Maar dan gaat men daar niet meer in mee en dan heb je het zitten."

  VIDEO: Wuyts en De Cauwer keuvelen uitgebreid over de WK-selectie en -tactiek (in uitzending van donderdag)