Ga naar de inhoud

Sabine Appelmans: "Clijsters zal snel weer top 10-niveau halen"

Kim Clijsters

De derde tenniscarrière van Kim Clijsters beroert de tenniswereld. Ex-tennisster Sabine Appelmans is enthousiast. "Ik denk dat Kim beseft dat ze nog een goed niveau kan halen", vertelt Appelmans aan Sporza. Ook Dominique Monami gelooft erin: "Ze kan nog altijd rivaliseren met de top."

Net als iedereen kwam ook Sabine Appelmans uit de lucht gevallen bij het nieuws van Kim Clijsters' comeback. "Ik kreeg echt kippenvel toen ik het filmpje zag op haar Instagram-pagina. Het is echt fantastisch nieuws", zegt de voormalige Belgische tennisster. "Ik wist dat Kim nog altijd heel graag betrokken was bij het tennis, maar om het dan zelf opnieuw op het hoogste niveau te proberen, is toch een grote verrassing."

 

Appelmans gelooft resoluut in de slaagkansen van Clijsters' tweede comeback. "Als ze er 100 procent voor gaat, zal ze snel weer toptienniveau halen. Dat zal ook wel een van de redenen zijn, dat ze beseft dat ze nog een goed niveau kan halen."

 

"Haar leeftijd zal uiteraard een rol spelen. Ze zal haar schema moeten beperken en de toernooien uitkiezen. Ze hoeft ook niet elke dag 4 à 5 uur te trainen. Met minder kan ze ook heel ver geraken."

 

"Ook het feit dat generatiegenoten als de Williams-zussen, Federer en Nadal nog altijd meedraaien aan de top zal meegespeeld hebben. Het niveau is sinds haar afscheid niet veel gestegen. Ik denk dat haar ranking niet zo belangrijk is. Ik verwacht dat ze vooral zal willen schitteren in de Grand Slams en zien waartoe ze nog in staat is."

"Tennis is altijd haar biotoop geweest"

Sabine Appelmans snapt dat het bij Kim Clijsters weer gaan kriebelen is. "Je krijgt kinderen en dan is dat het belangrijkste in je leven. Maar ik kan me voorstellen dat ze ook nog eens de voldoening van een eigen carrière op het hoogste niveau wil voelen. De momenten die je dan meemaakt zijn zo overweldigend."

 

"Als je dan ook nog eens voelt dat het echt kan om dat te doen en dat je familie en je omgeving er helemaal achter staat, dan begrijp ik dat ze die stap nog een keer wil zetten. Het doet wat dromen, deze beslissing: gewoon gaan voor wat je wilt in het leven. Kim heeft altijd enorm gehouden van tennis, het is altijd haar biotoop geweest. Ze heeft het tennis nooit helemaal losgelaten."

 

Wanneer mogen we Clijsters weer op de baan verwachten? "De Australian Open in januari is het eerste grandslamtoernooi van het jaar, al weet ik niet of dat al binnen de mogelijkheden ligt, want dat is al vrij snel. Melbourne is wel een van haar favoriete plekken. Ik denk dat ze nu haar training zal opdrijven om te zien waar ze staat en dan zal beslissen wanneer ze weer begint."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Monami: "Clijsters kan nog steeds rivaliseren met de top"

Sabine Appelmans' generatiegenote Dominique Monami reageert ook stomverbaasd. "Dit verbaast mij enorm. Bij een leeftijd van 30 jaar verwacht je zoiets nog, maar toch niet van iemand die 36 is", zegt Monami.

 

"Ik denk dat ze zich vooral zal willen amuseren. Kim heeft twee fantastische carrières achter de rug. Toen ik het nieuws vernam vroeg ik mij dan ook af waarom ze dit nog zou willen doen. Maar ik begrijp dat ze nog steeds de ambitie heeft om wedstrijden te winnen."

 

"Kim is ook nooit volledig gestopt met tennissen, zoals Justine Henin bijvoorbeeld. Ze is recreatief altijd blijven spelen en sloeg ook op haar academie in Bree geregeld een balletje."

 

"Ik geloof dat ze ook nog steeds kan rivaliseren met de top. Ik zag haar deze zomer op Wimbledon Court Nr. 1 openen in een wedstrijdje tegen Venus Williams. Misschien heeft ze toen de klik gemaakt", oppert Monami.

 

"Fysiek zal het niet makkelijk worden. Kim had als jonge speelster al geregeld last van blessures. Dat wordt er niet beter op als je ouder wordt. Je recupereert ook minder goed. Maar kracht is een heel belangrijk aspect bij tennis en die zal ze nog hebben. Als je ziet dat Serena Williams er op haar bijna 38e ook nog staat, is er veel mogelijk."

Ik zag haar deze zomer op Wimbledon Court Nr. 1 openen in een wedstrijdje tegen Venus Williams. Misschien heeft ze toen de klik gemaakt.

Dominique Monami