"Is er genoeg wil om iets te veranderen waarvan iedereen beter wordt?"

  Peter Vandenbempt in De Afspraak.

  Peter Vandenbempt in De Afspraak.

  In de nasleep van de aanhouding van spelersmakelaar Christophe Henrotay is vandaag ook voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck opgepakt. Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen over de zaak en vraagt zich af of de voetbalwereld wel echt iets wil veranderen.

  "Herman Van Holsbeeck is ook in het initiële dossier al opgepakt en een hele dag ondervraagd over allerlei transacties. In tegenstelling tot vele anderen is hij toen op het einde van de dag wel vrijgelaten zonder voorwaarden. Sommige waarnemers vonden dat toen al heel erg vreemd", weet Peter Vandenbempt.

   

  "Nu is zijn naam alweer gevallen en dat is niet onlogisch, want als manager van Anderlecht heeft hij heel erg veel contacten gehad. Toen had het te maken met zijn zeer nauwe band met vooral Mogi Bayat en nu dus met Christophe Henrotay."

   

  "Henrotay is een internationaal vermaarde makelaar, onder meer van Thibaut Courtois, die ook bij Anderlecht zaken gedaan heeft. Met Herman Van Holsbeeck heeft hij nauw samengewerkt. Hij had jonge spelers van Anderlecht in zijn portefeuille, zoals Tielemans en Dendoncker."

   

  "Op de transfer van Tielemans naar Monaco heeft hij een enorme commissie van ongeveer 30% gekregen, achter de rug van de speler om. Dat is ook de reden waarom Tielemans gebroken heeft met hem. Als je ziet wat hij in die zaak gedaan heeft, is het toch iemand die vooral op geld belust is, ook al verkocht hij zichzelf graag als "meneer proper". In het milieu zelf is zijn reputatie meer bedenkelijk dan naar de buitenwereld toe."

  "Alleen de overheid kan met een oplossing komen"

  Bijna een jaar nadat de bal aan het rollen ging in Operatie Zero lijkt er nog maar weinig veranderd. "Ik laat me vertellen dat het zelfs nog erger geworden is dan vorig jaar. In de nasleep van de zaak zijn ze er vol ingevlogen om de strijd aan te binden met de makelaarij, maar het is een heel systeem dat in stand gehouden wordt", klinkt het.

   

  "Veel maatregelen zijn juridisch niet afdwingbaar. Dat clearinghouse voor de afhandeling van transfers is er bijvoorbeeld nog altijd niet van gekomen, terwijl het toch een goeie zaak zou zijn. Op dit moment schiet er helemaal niks over van al die goeie bedoelingen en dat is toch verontrustend. Als er een systeem is waar zo ongeveer iedereen beter van wordt, is er dan wel genoeg wil binnen het voetbal om het te veranderen?"

   

  "Een zwijnenstal laat je ook niet uitmesten door de zwijnen zelf, dan komt er iemand uitmesten. Het is de taak van de overheid. Alleen de overheid kan met een oplossing komen, maar die vindt het in se niet belangrijk."