• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandenbempt over Kompany: "Niet snel onder de indruk, maar gisteren was ik dat wel"

  "Kompany is een van de grootste sportfiguren in de Belgische sportgeschiedenis."

  "Kompany is een van de grootste sportfiguren in de Belgische sportgeschiedenis."

  Peter Vandenbempt maakte het eresaluut aan Vincent Kompany in Manchester gisteren vanop de eerste rij mee. De voetbalcommentator wreef zijn ogen uit. "Kompany is bijgezet in het pantheon van Manchester City, samen met de legendarische broers Gallagher", zegt Vandenbempt.

  "Ik ben nogal nuchter en niet snel onder de indruk, maar woensdag was ik dat wel", zegt Vandenbempt wanneer we naar zijn ervaring bij de uitwuifmatch van Kompany peilen.

   

  "We weten allemaal wat Vincent Kompany voor City betekend heeft en hoe groot hij voor de club wel is, maar je moest er gisteren bij zijn om het echt ten volle te beseffen."

   

  "Het was in 1 woord: gigantisch. Het was om te beginnen al heel straf dat 51.000 mensen een kaartje voor de match gekocht hadden - dus niet gratis gekregen hadden - en vooral: je proefde de hele dag lang alleen maar heel veel respect."

   

  "Respect is echt het "key-word" van de dag. Er is in Engeland alleen maar respect voor Vincent Kompany als voetballer, uiteraard, en ook als figuur."

   

  "De status van Kompany in Manchester is enorm groot. Die gaat verder dan de voetballer Kompany. Kompany was een leider in de kleedkamer, maar ook een ambassadeur voor de club."

   

  "Je moet het als niet-Engelsman maar doen om je zo te engageren voor bijvoorbeeld de lokale bevolking en de problematiek van de daklozen aan te pakken - in samenwerking met de burgemeester -, ook al ben je dan getrouwd met een Engelse."

   

  "Na gisteren kun je zeggen dat Kompany bijgezet is in het pantheon van Manchester City, samen met de broers Gallagher (het kloppende hart van de vroegere rockband Oasis, red)." 

  "Ze wilden allemaal zijn verhaal brengen"

  De belangstelling voor Kompany woensdag in Manchester was navenant. Er ging maar één naam over de tongen en dat was die van de Belg.

   

  Vandenbempt: "Er was gigantisch veel pers. Kompany werd druk gesolliciteerd. Ook alle kwaliteitskranten wilden nog eens zijn verhaal brengen."

   

  "Je kunt het puur sportief ook terugbrengen tot dit: iemand die op het veld 2 cruciale doelpunten gemaakt heeft die City evenveel Engelse titels opgeleverd hebben. Er was eerst zijn goal tegen Manchester United in 2012, goed voor een eerste titel in 44 jaar, en dan zijn doelpunt afgelopen seizoen tegen Leicester. Daardoor is hij God in Manchester."

   

  "Als hij al die blessures niet gehad had, zou Kompany een van de allerbeste, zo niet dé allerbeste centrale verdediger in de geschiedenis van het Engelse voetbal geweest zijn, en misschien ook wel daarbuiten. Maar zelfs nu schatten ze hem in Engeland als voetballer enorm hoog in, en dus ook als mens."

   

  "Opmerkelijk daarbij ook: Kompany wordt in Engeland gebruikt als hefboom voor andere voetballers en vooral aanvoerders om hetzelfde te doen als Kompany. Met andere woorden: dat ze hun status gebruiken om aan sociaal werk te doen."

  Kompany wordt in Engeland gebruikt als hefboom voor andere voetballers en vooral aanvoerders om hetzelfde te doen als Kompany. Met andere woorden: dat ze hun status gebruiken om aan sociaal werk te doen.

  "Zal wel uitgefloten zijn, maar ook altijd respect"

  Iemand die zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, is een makkelijk doelwit, maar bij Kompany lijkt dat allemaal goed mee te vallen.

   

  "Kompany straalt een ongelofelijk charisma uit. Hij is iemand die boven de mêlee staat en heel snel gezien heeft wat er leeft", zegt Vandenbempt.

   

  "Kompany staat in Engeland boven de rivaliteit tussen de clubs. Hij zal wel uitgefloten zijn op Old Trafford en Anfield Road, maar dat was toch anders. Het was altijd met een bepaald respect. Kompany was niet de voetballer met een shirt van de andere club en dus per definitie de idioot die je moest haten."


  "Helaas is dat in België niet het geval. Toen Kompany als verdediger van Anderlecht enkele weken geleden uitviel in Genk was hoongelach zijn deel. Niet het hele stadion, maar toch een deel ervan lachte of floot. Dat vond ik toch jammer, ook met het oog op wat Kompany voor diezelfde voetballiefhebbers betekend heeft als speler van de nationale ploeg."

  "Een van de allergrootste Belgische sportfiguren"

  Kompany overstijgt de sport en ons land. Zijn waarde voor België valt niet te overschatten.

   

  "Ik denk dat Kompany een van de allergrootste figuren is in de Belgische sportgeschiedenis", zegt Vandenbempt.

   

  "Eddy Merckx is een wereldwijd merk, met dien verstande dat in Afrika en Azië weinig of niet competitief gefietst wordt. Maar in die markten kennen ze wel Vincent Kompany."

   

  "Het is nu wel een ander tijdperk dan dat van Merckx, maar Kompany is - samen met eerder Justine Henin en Kim Clijsters - een van de grootste exportproducten in de sportgeschiedenis van ons land. Hij is een echte ambassadeur voor België. België is fier op zijn chocolade en Kompany is ook zo'n product."


  "Dat Kompany - tot slot - woensdagavond zelf niet kon meespelen, was maar een detail in het hele verhaal. Hij lachte er zelf mee, dat hij zelfs voor zijn testimonial game geblesseerd was. Het was geestig hoe hij dat vertelde."

   

  "Ik vond het wel jammer voor de fans dat ze hem niet konden toejuichen op het veld, maar het feit dat hij er zelf de ironie van inzag, maakte dat hij ook daar zijn grote klasse en neiging tot zelfrelativering toonde."