Kim Clijsters in gesprek met Sporza: "Keer niet terug als toeriste"

  Kim Clijsters: "De voorbije maanden heb ik vooral fysiek gewerkt."

  Kim Clijsters kijkt uit naar de uitdaging om een tweede keer terug te keren op het hoogste niveau. "Ik ben benieuwd hoe ver ik mezelf nog kan pushen en wat ik er nog allemaal kan uithalen", vertelt de tennisster in een interview met Sporza, "maar ik ben ondertussen 36 jaar en nuchter genoeg om te beseffen dat het niet zo vlot zal verlopen als bij mijn comeback in 2009."

  Vanmiddag kwam Kim Clijsters met het verrassende nieuws dat ze volgend jaar opnieuw gaat tennissen in het profcircuit. In een telefoongesprek met Sporza geeft ze meer uitleg over haar comeback.

  "Weet dat ik nog een lange weg voor me heb"

  Sporza: "Belgische sportliefhebbers zijn ontzettend blij met je comeback, maar ze hadden het nieuws niet verwacht. Waarom doe je het nog?"


  Kim Clijsters: "Enkele maanden geleden had ik het ook niet verwacht. Het is een uitdaging voor mij, een uitdaging om een balans te vinden tussen proftennis en een gezinsleven met 3 kinderen. Je hebt mensen die beslissen om een marathon te lopen of om van job te veranderen. Zo'n uitdaging ga ik nu ook aan. Ik ben benieuwd hoe ver ik mezelf nog kan pushen en wat ik er nog allemaal kan uithalen."

   

  Sporza: "Je hebt al een keer tegen Elise Mertens gespeeld op training. Kan je het niveau nog aan?"

   

  Kim Clijsters: "Dat is nog veel te vroeg om op die vraag te antwoorden. Ik weet dat ik nog een lange weg voor me heb. Ik weet wat te doen de komende maanden om het seizoen 2020 op een redelijk niveau te kunnen beginnen."

   

  "Het is een proces waar ik erg naar uitkijk. Trainen met mijn team, toeleven naar een periode, ... dat doe ik graag. De laatste maanden heb ik al genoten van de intense trainingen, de volgende maanden zal ik mijn niveau nog wat moeten opkrikken."

  "Zal niet zo vlot verlopen als in 2009"

  Sporza: "Durf je al te dromen van concrete doelen zoals grandslamtoernooien?"

   

  Kim Clijsters: "Ik keer niet terug op het circuit om de toerist uit te hangen en toernooitjes mee te pikken. Zo zit ik niet in mekaar. Als ik iets doe, ga ik er 100 procent voor. Wat dat inhoudt, kan ik niet voorspellen. De vraag is in hoeverre mijn lichaam meewil, want het moet gezond blijven. Ik ben ondertussen 36 jaar en nuchter genoeg om te beseffen dat het niet zo vlot zal verlopen als bij mijn comeback in 2009."

   

  Sporza: "Haal je op dit moment al een mooi niveau?"

   

  Kim Clijsters: "De laatste maanden heb ik vooral fysiek gewerkt. De komende maanden staan in het teken van mijn tennis, iets waar ik erg naar uitkijk. Eerst moest mijn lichaam er klaar voor zijn."

  "Als ik maximaal 6 toernooien wil spelen, kan dat"

  Sporza: "De tenniswereld gaat je met open armen ontvangen."

   

  Kim Clijsters: "Dat weet ik niet. Ik heb al wat berichten ontvangen en gesprekken gevoerd met de WTA (de vereniging van profspeelsters, red.) Ik wilde weten wat mijn mogelijkheden zijn. Tot een tijd geleden wist ik niet welke en hoeveel toernooien ik mag spelen."

   

  "Nu weet ik dat wel. Als ik volgend jaar maximaal 6 toernooien wil spelen, is dat perfect mogelijk. Dat heeft me extra gemotiveerd, want ik weet nog altijd niet hoe mijn lichaam gaat reageren als ik enkele wedstrijden na mekaar heb gespeeld. Dat wordt ongetwijfeld anders dan in het verleden. Ik begin met open vizier."

   

  Sporza: "Heb je plannen om met Elise Mertens te dubbelen op de Olympische Spelen?"

   

  Kim Clijsters: "Geen onlogische vraag, maar dan sla ik zoveel stappen over. Daarom vind ik het onmogelijk om er nu over na te denken."

  Luister hier naar het gesprek met Kim Clijsters: