Bart De Clercq (33) hangt zijn fiets na dit seizoen aan de wilgen

  Bart De Clercq behaalde in zijn carrière 2 WorldTour-overwinningen.

  Bart De Clercq is aan zijn laatste maanden bezig als professioneel wielrenner. De 33-jarige Belg sukkelt met zijn been en houdt het daarom vroeger dan gepland voor bekeken. De Clercq behaalde in zijn loopbaan twee WorldTour-overwinningen.

  Bart De Clercq is prof sinds 2011. Hij begon bij Omega Pharma-Lotto en bleef de Lotto-ploeg tot 2017 hondstrouw.

   

  Als klimmer boekte hij enkele mooie resultaten in grote rondes. Zo won hij een etappe in de Giro van 2011, zijn eerste grote ronde, waarin hij als 26e eindigde in het klassement. In de Vuelta haalde hij twee keer de top 20: 17e in 2012 en 14e in 2015.

   

  De Clercq behaalde in zijn carrière twee profzeges, allebei in de WorldTour. Naast zijn ritzege in Italië heeft hij een etappe-overwinning in de Ronde van Polen van 2015 op zijn palmares staan.     

   

  Sinds een val in januari 2018 vond De Clercq niet meer zijn oude niveau terug. "In 2018 begon ik aan een nieuwe uitdaging bij Wanty-Groupe Gobert. Helaas ging het op mijn tweede officiële dag in het truitje van mijn nieuwe ploeg mis", zegt hij.

   

  "Een val met een gebroken heup betekende de start van een jaar vol ellende. Na verschillende operaties bleek een heupprothese de enige maar meest drastische optie."

   

  "Mijn comeback in de Ronde van Oman, vier maanden na het plaatsen van de prothese, was erg hoopgevend. Helaas kreeg ik kort nadien in wedstrijden last van een verzurend bovenbeen, in het been zonder prothese."

   

  "Talloze onderzoeken boden geen antwoord op mijn klachten. Ondanks deze frustratie bleef ik doorzetten, richting de Ronde van Frankrijk."

   

  "In de Dauphiné, de generale repetitie voor mijn grote doel, begon het moeilijk te worden om te aanvaarden dat mijn limieten op 80% van mijn volle potentieel lagen. Het werd mentaal steeds zwaarder om te dragen dat ik alle moeite niet in resultaten kon omzetten."

  "Geen miraculeuze genezing mogelijk"

  "Intussen heb ik er vrede mee genomen dat een miraculeuze genezing onwaarschijnlijk is en dat ik vanaf volgend jaar in het "gewone leven" een weg zal zoeken", besluit De Clercq.

   

  "Ik hoop dat ik mijn ervaring als profwielrenner, in combinatie met mijn masterdiploma lichamelijke opvoeding, kan gebruiken in een nieuwe job. Het is spijtig dat ik mijn wielercarrière enigszins in mineur en enkele jaren eerder dan gepland moet afsluiten."

   

  "Maar globaal genomen blik ik met veel dankbaarheid terug op de afgelopen jaren. Ik heb er misschien niet alles kunnen uithalen, maar het was een ongelofelijke ervaring. Het is een heel mooi hoofdstuk in mijn leven geweest."

  Ploeg van De Clercq kondigt afscheid aan: