"Red Dragons moeten meer dan 1 keer stunten om EK 2017 te evenaren"

  Red Dragons

  In 2017 strandden de Red Dragons op een zucht van EK-brons.

  Vandaag start het EK volleybal voor mannen, vrijdag spelen de Red Dragons tegen Oostenrijk hun eerste match. Wij legden onze commentator Marc Willems 5 stellingen voor: gaat hij akkoord of niet?

  1. België heeft het niet getroffen met de loting

  Akkoord.

   

  Met Duitsland en Servië (respectievelijk 2e en 3e op het vorige EK) hebben de Red Dragons (4e op het vorige EK) twee sterke tegenstanders in hun poule.  En dat zou wel eens zware gevolgen kunnen hebben. Als België er niet in slaagt om te stunten tegen een van beide ploegen dan dreigen de Red Dragons als derde te eindigen in hun groep.

   

  In dat geval lijkt een doemscenario op te duiken met wereldkampioen Polen als tegenstander in de achtste finales.  Het verhaal van de Yellow Tigers ligt nog vers in het geheugen, wel… de Red Dragons zouden wel eens in een vergelijkbare situatie kunnen verzeilen.

  2. Het thuisvoordeel zal België 20% beter maken

  Niet akkoord.

   

  Twintig procent lijkt me wat te veel.  Aan de fans om me ongelijk te geven en massaal de Red Dragons te komen steunen. Zij kunnen de ploeg ongetwijfeld helpen om moeilijke momenten te overwinnen maar of ze voor 5 punten per set (20%) kunnen zorgen…?

   

  Het thuisvoordeel moet je in principe bij de loting kunnen verzilveren.  Mede-organisator Nederland heeft in zijn groep alleen Polen als sterke tegenstander, Slovenië dat ook een groepsfase in eigen land speelt moet alleen Rusland vrezen. Het geluk van slechts één sterke tegenstander in de groep is de Red Dragons ontzegd.

  3. Het spel van België staat of valt met Sam Deroo

  Akkoord.

   

  Met een Sam Deroo in topvorm is België voor iedereen een te duchten tegenstander.

  Sam was op het olympisch kwalificatietornooi in Rotterdam (9-11 augustus) fysiek niet top en België maakte dan ook geen kans. We zijn nu een maand later en de oefenmatchen hebben aangetoond dat we op het EK een andere Sam Deroo te zien zullen krijgen. 

   

  Maar uiteraard zullen ook alle andere Red Dragons hun beste niveau moeten halen. En daar maak ik me toch wat zorgen over. Er zijn wat problemen met de spelverdelers, Pieter Verhees is er na een knieoperatie niet bij, …  benieuwd hoe coach Brecht Van Kerckhove het allemaal gaat opvangen.

  Sam Deroo in actie

  4. Een stunt zoals de 4e plaats in 2017 zit er niet in

  Niet akkoord.

   

  Een stunt is altijd mogelijk, maar om de halve finales te bereiken zullen de Red Dragons meer dan één keer moeten stunten. Ik wil er graag in geloven, maar mijn geld ga ik er niet op verwedden. De Red Dragons hebben de afgelopen jaren als ploeg niet echt blijk gegeven van grote progressie.

   

  Okay, het WK vorig jaar was goed, maar zeker niet uitzonderlijk. Individueel moeten
  verschillende spelers wel stappen vooruit hebben gezet, als clubspeler in Polen of Italië. 

  Anderzijds vrees ik dat de opeenvolgende - gedwongen - trainerswissels (Heynen in 2017, Anastasi in 2018, Van Kerckhove in 2019) de continuïteit toch geschaad hebben.  Maar voor aanvang van dit toernooi lijkt me maar één leuze gerechtvaardigd: "Optimism is a moral duty."

  Vierende Red Dragons op het EK 2017.

  5. Eén Belg is favoriet voor het EK: Vital Heynen met Polen

  Akkoord.

   

  Polen kan meespelen voor de Europese titel. Het eerste grote doel deze zomer heeft Vital Heynen al bereikt: een olympisch ticket afdwingen. Twee jaar geleden - toen Polen het EK zelf organiseerde - draaide het toernooi uit op een gigantische ontgoocheling, met een beschamende 10e plaats.

   

  Beter doen dan 2 jaar geleden lijkt niet moeilijk maar de lat ligt voor Vital Heynen veel hoger. Zeker weten dat hij zwaar teleurgesteld zou zijn mocht Polen geen medaille behalen en ik durf zelfs zeggen… mocht het geen gouden medaille zijn.