3 tips van Paul Van Den Bosch om beter voor jezelf te zorgen

  Paul Van den Bosch heeft oa. Tim Wellens onder zijn hoede.

  Paul Van Den Bosch kent u als topsportcoach en schrijver van boeken vol trainingsschema's en nuttige sportieve tips. Deze keer gaat hij met het boek "Egopreneur" iets meer de maatschappelijke toer op. Maar daarom niet minder relevant. Integendeel.

  "Er is een spreekwoord dat zegt: het lekt wel eens bij de loodgieter thuis", zo opent Paul Van Den Bosch zijn betoog. "Ook ik zet soms te veel druk op de ketel. Toch probeer ik 5 keer per week te sporten, op mijn slaap te letten en me te ontspannen."

   

  In zijn nieuwe boek "Egopreneur" wil de topsportcoach een antwoord bieden op het jachtige leven waarin velen zichzelf verliezen: "Ik richt me deze keer niet alleen tot de sportman, maar tot iedereen die te weinig zorg draagt voor zichzelf.  Dit boek bevat een boodschap voor iedereen die beter wil functioneren in het dagelijkse leven."

   

  "En daarbij ligt de nadruk steeds meer op het mentale. En die mentale weerbaarheid wordt bepaald door de fysieke paraatheid. Iets wat helemaal terugkomt in mijn belangrijkste pijlers."

  Tip 1: Niemand heeft voldoende met 4 uur slaap

  “Ik heb een podium gemaakt met de 3 belangrijkste pijlers en zet daar slaap helemaal
  bovenaan. Jammer genoeg is het tegenwoordig een statussymbool om te zeggen dat je met 4 à 5 uur slaap per nacht genoeg hebt."

   

  "Maar dat is niet waar. Alle onderzoeken wijzen erop dat iedereen, zonder uitzondering, 7 tot 8 uur slaap nodig heeft. Een gebrek aan slaap heeft een enorme impact. Zowel op ons emotionele als cognitieve functioneren, maar ook op onze fysieke paraatheid.”

  Tip 2: Je hoeft geen sportman te zijn om voldoende te bewegen

  "Als ik het heb over bewegen, wil ik duidelijk maken dat het niet noodzakelijk gaat over sporten. Sporten is gelijk aan bewegen, maar niet noodzakelijk omgekeerd."

   

  "Als we het aspect gezondheid bekijken, dan is gewoon bewegen al voldoende. Het is ook niet zo moeilijk. Voldoende bewegen komt neer op 3 keer 10 minuten bewust stappen per dag."

   

  "Wat je zoal kunt doen? Niet te lang blijven zitten, klusjes doen, te

  voet naar de winkel, je wagen op een afstand zetten van de plaats waar je een
  afspraak hebt, enzovoort."

  Tip 3: Let op je calorieën!

  "En ten derde is er de voeding. Niet alleen qua hoeveelheid calorieën. Mensen met obesitas zijn sowieso minder gezond dan mensen die minder zwaarlijvig zijn. Er is een link tussen obees zijn en bepaalde aandoeningen."

   

  "Maar het gaat vooral over wat je eet. Mét de nadruk op gezonde voeding. En daar zit sowieso het juiste caloriegehalte in."

  Perfectionist? Wees tevreden met 80%

  "Mensen weten dat allemaal wel. Maar vaak is de reactie dat de tijd er niet voor is. Er wordt gewezen naar factoren buiten zichzelf om niet voor zichzelf te zorgen. Maar iedereen die al eens het vliegtuig nam, weet dat het advies bij zuurstofmaskers is om eerst jezelf te doen ademen en dan pas je kinderen. Als je zelf goed bent, kan je pas voor de mensen rondom jou zorgen."

   

  "Ik stel daar het principe van Pareto tegenover. Dat principe zegt dat je met 20% van je input al 80% van je rendement hebt. Als mensen zich gaan richten op die 20% waar ze sterk in zijn en tevreden zijn met 80%, dan hebben ze heel veel tijd voor andere

  projecten. Bovendien kunnen ze 20% tijd voor zichzelf overhouden. Mét aandacht voor slaap, voeding en beweging."

   

  "Het gaat om prioriteiten stellen en inspelen op je sterktes. Alleen dan maak je tijd voor jezelf. Perfectionisme is eigenlijk niet nodig. Die 80% waarover ik sprak, is nog altijd meer dan genoeg. Ik denk niet dat er veel mensen een grote onderscheiding gehaald hebben in hun studietijd. Je moet daarmee tevreden zijn."

  Win het boek "Egopreneur"

  Sporza geeft 10 exemplaren weg van het boek, een uitgave van Lannoo.