6 maanden gevraagd tegen Vinokoerov, rechter spreekt zich op 8 oktober uit

  Vinokoerov en Kolobnev in de bewuste klassieker.

  Matchfixing wordt tegenwoordig vooral met voetbal geassocieerd, maar ook in de wielersport zijn er af en toe onfrisse zaakjes. 9 jaar geleden zou Aleksandr Vinokoerov Luik-Bastenaken-Luik gewonnen hebben door medevluchter Aleksandr Kolobnev om te kopen. Vandaag vonden de pleidooien voor de correctionele rechtbank in Luik plaats. Christophe Vandegoor woonde de zitting bij.

  Vandaag werd er eindelijk gepleit

  Het gaat over Luik-Bastenaken-Luik van 2010. Vinokoerov rijdt in de slotkilometer richting Ans weg van Kolobnev en wint de klassieker. Even later schrijft een Zwitserse krant dat er kort na die koers 150.000 euro overgeschreven is door Vinokoerov op de rekening van Kolobnev.

   

  Het is opmerkelijk dat er in deze zaak geen burgerlijke partij is. Noch de UCI, noch ASO. Niemand voelt zich benadeeld. Maar de procureur van Luik heeft zich vastgebeten in dit dossier en ziet het als een geval van private corruptie. En na al die jaren werd er vandaag eigenlijk gepleit.

   

  Een van de moeilijke vraagstukken is of iemand iets gezien heeft. De beelden werden bestudeerd en het is moeilijk om te zeggen of er gesproken is tussen de twee.

   

  Dat gebruiken de advocaten van de renners ook als tegenargument. Het gaat zo snel dat er niet meer gesproken kan worden. Wij weten, los van deze zaak, dat coureurs hun hoofd niet hoeven te draaien om iets af te spreken. Ze roepen gewoon iets, zonder dat de camera iets merkt. Dat om alles toch in een context te plaatsen.

  Verhaal over lening en investering in onroerend goed

  De procureur van Luik vraagt op basis van bankverrichtingen en e-mails een effectieve gevangenisstraf van 6 maanden. In juli 2010, 3 maanden na Luik-Bastenaken-Luik, werd een eerste schijf van 100.000 euro overgeschreven. In december 2010 volgde nog eens 50.000 euro.

   

  Volgens de procureur zijn de verklaringen van Vino ook niet altijd even samenhangend geweest. Eerst ging het bedrag over een lening die werd terugbetaald, later was het een investering in onroerend goed. Uit die e-mails blijkt wel dat er daags na de koers al een e-mail werd verstuurd van de ene naar de andere partij met het rekeningnummer van Kolobnev.

  Op 8 oktober volgt een uitspraak

  Volgens de verdediging van Kolobnev zijn de e-mails vervalst. De achterliggende reden zou zijn dat de grote concurrent van Vino om manager van Astana te worden, die e-mails gehackt heeft om hem verdacht te maken. Hij heeft het ook over een samenwerkingsverband uit 2005 om te investeren in onroerend goed.

   

  De advocaten hadden het ook nog over de "cultuur tussen Russen", een cultuur van solidariteit en amicaliteit als het op geld aankomt. Er wordt geld uitgewisseld zonder officiële documenten of contracten.

   

  De advocaat van Kolobnev pleit, tot slot, procedurefouten om zijn cliënt vrij te krijgen. Hij verwijst ook naar een privécontract tussen Kolobnev en zijn toenmalige ploegbaas van Katjoesja. Als Kolobnev een topklassieker zou winnen, dan zou zijn salaris verdrievoudigd worden. Waarom zou hij dan een koers verkopen? Op 8 oktober beslist de rechter wat er gebeurt met de ex-renners. 

  Christophe Vandegoor