"Pogacar en jongeren worden probleem voor Valverde en de dertigers"

  Tadej Pogacar won al twee ritten in de Vuelta.

  Op de tweede rustdag van de Vuelta staan Primoz Roglic, Alejandro Valverde en Tadej Pogacar op het podium. Michel Wuyts laat zijn licht schijnen over de drie toppers. 

  "Pogacar? Pientere knaap en indrukwekkend fenomeen"

  Tadej Pogacar had dit jaar al zijn talent getoond, maar mag nu ook dromen van het podium in een grote ronde. "Wat ik zie, is een indrukwekkend fenomeen", zegt Michel Wuyts. "Hij heeft een stijl van fietsen waar de lust van af spat. Je ziet dat hij zich amuseert. Dat zie je aan dat energieke, dat katachtige springen op alles dat beweegt."

   

  "Daar komt dan bij dat het een heel pientere knaap is die verstaat hoe hij moet koersen. Hij laat de oude rakkers geven, kiest heel lang voor het wiel en weet dan wanneer zijn moment gekomen is en hij moet gaan."

   

  "Ik vermoed dat de sprongetjes die hij nu in het zicht van de finish maakt steeds langer zullen worden. En dat hij daardoor volgend jaar al kan meedoen voor eindwinst in een grote ronde. Want dan zal zijn tijdrit - die nu al goed is - nog veel beter zijn."

   

  "Het is een interessante tijd, omdat een reeks jongeren vroeg de doorsteek maken. Dat wordt een probleem voor dertigers. Die moeten er nu werk van maken om hun erelijst nog wat op te smukken, want dat zal binnen dit en twee jaar afgelopen zijn."

  "Valverde: combinatie van talent, werklust en koerspret"

  Met zijn 20 jaar had Pogacar de zoon kunnen zijn van zijn concurrent Alejandro Valverde (39). "Zijn tweede plaats in het klassement is sterk, maar het verbaast mij niet. Ik had vooraf het gevoel dat hij in de Vuelta sterker voor de dag zou komen dan in de Tour. Voor mij was hij een potentiële winnaar."

   

  "Het is iemand op wie de tijd geen vat krijgt en dat resulteert in aanhoudend goeie prestaties: een behoorlijke tijdrit met schadebeperking, maar vooral verbluffend sterke klimpartijen." Zijn die ook het resultaat van gewichtsverlies?

   

  "Hij heeft daar inderdaad werk van gemaakt. Je ziet dat hij scherpte uitstraalt. Vroeger mikte hij op 63/64 kg en nu zit hij rond de 60/61 kg. Hij is daar voor het eerst bewust mee bezig geweest. Vroeger was hij niet de adept van de moderne aanpak, maar hij heeft beseft dat hij wel iets moest doen aan zijn gewicht. Doelbewust om beter te klimmen."

   

  "Daardoor is zijn explosief vermogen - zij het niet spectaculair - wat gedaald. Hij zal het in een sprint bergop minder makkelijk afmaken tegen jongere renners, maar hij heeft niet ingeboet aan klimmerscapaciteiten."

   

  "Bij Valverde gaat het om een samengang van talent, werklust en koerspret. Hij doet gewoon doodgraag zijn job. En hij heeft nu ook begrepen dat hij ook een extraatje moest leveren om dat hoge rendement dat hij al jaren heeft, vast te houden."

  "Roglic moet vooral in het defensief blijven"

  Primoz Roglic gaat de laatste week van de Vuelta in met een schijnbaar geruststellende voorsprong van bijna 3 minuten. "Roglic moet niet excentriek gaan doen. Niet denken dat hij er nog een schoonheidsontsnapping bovenop moet doen om een keertje alleen binnen te komen", denkt Wuyts.

   

  "Ik denk niet dat hij het daarvan moet hebben, dat moet hij uit zijn hoofd zetten. Hij moet vooral in het defensief blijven en goed omringd blijven door de mannen die het nu al uitstekend doen."

   

  "Dan komt hij die resterende etappes wel door. Hij moet vooral de twee bergritten die er nog aankomen aanpakken zoals hij de bergritten nu heeft aangepakt. Want je hoeft geen buitengewone dingen te verwachten van de tegenstand."

  Vuelta a España
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1Salinas de Torrevieja - Torrevieja13.4 kmASTLópez
  2/>Benidorm - Calp199.6 kmN. QuintanaRoche
  3/>Ibi - Alicante188 kmBennettRoche
  4/>Cullera - El Puig175.5 kmJakobsenRoche
  5/>L'Eliana - Alto de Javalambre170.7 kmMadrazoLópez
  6/>Mora de Rubielos - Ares del Maestrat198.9 kmJe. HerradaTeuns
  7/>Onda - Alto Mas de la Costa183.2 kmValverdeLópez
  8/>Valls - Igualada166.9 kmN. ArndtEdet
  9/>Andorra la Vella - Alto Els Cortals d'Encamp94.4 kmPogacarN. Quintana
  10Jurançon - Pau36.2 kmRoglicRoglic
  11/>Saint-Palais - Dantxarinea180 kmIturriaRoglic
  12/>Los Arcos - Bilbao171.4 kmGilbertRoglic
  13/>Bilbao - Los Machucos166.4 kmPogacarRoglic
  14/>San Vicente de la Barquera - Oviedo188 kmBennettRoglic
  15/>Tineo - Puerto del Acebo154.4 kmKussRoglic
  16/>Pravia - Alto de la Cubilla144.4 kmFuglsangRoglic
  17/>Aranda de Duero - Guadalajara219.6 kmGilbertRoglic
  18/>Colmenar Viejo - Becerril de la Sierra178.2 kmHiguitaRoglic
  19/>Ávila - Toledo165.2 kmCavagnaRoglic
  20/>Arenas de San Pedro - Plataforma de Gredos190.4 kmPogacarRoglic
  21/>Fuenlabrada - Madrid106.6 kmJakobsenRoglic