Nederlandse basketbalteams houden boot af voor Beneliga

  De Antwerp Giants en BC Oostende steken nog niet de grens over.

  Een Beneliga in het basketbal komt er hoogstwaarschijnlijk niet. "Onze Nederlandse confraters zijn moeilijk te enthousiasmeren", legt Arthur Goethals van de Pro Basketball League uit.

  "Blijven praten, zonder deadline"

  Het lijkt weinig waarschijnlijk dat de Belgische basketbalcompetitie de komende jaren aansluiting zal vinden in Nederland. "It takes two to tango en onze Hollandse confraters zijn moeilijk te enthousiasmeren", stelt Arthur Goethals, voorzitter van de Belgische profcompetitie.

   

  Het grootste probleem lijken de budgetten van de clubs te zijn in Nederland. Goethals: "Er gaapt een enorme kloof tussen de top 3 in Nederland en de nummers 4 tot en met 10. Die lager gerangschikte ploegen in Nederland draaien op budgetten van 300.000 à 400.000 euro. Dat komt overeen met het geld dat tweedeklasseclubs bij ons hebben."

   

  "Het is dus moeilijk, maar het is ook nog niet voorbij. We blijven praten, zonder deadline."

  De budgetten in Nederland maken moeilijk, maar het is nog niet voorbij.

  Arthur Goethals

  "Hopen Kortrijk erbij te krijgen"

  Uitbreiding in België lijkt dan hét alternatief te zijn om het aantal clubs op te drijven. Over Braine, een Luxemburgse ploeg of Gent wordt niet meer gesproken. Zuid-West-Vlaanderen lijkt de beste optie te zijn.

   

  Arthur Goethals: "We hopen Kortrijk in de eerstvolgende jaren erbij te krijgen, maar het is een illusie dat we naar 14 of 16 clubs kunnen gaan. Wijlen Rudolf Vanmoerkerke (gewezen voorzitter van Oostende, red.) sprak van een economische playground van 8 teams in België. Ik geloof dat het er meer zijn, maar we moeten over de kwaliteit waken."

   

  Semi-professionele ploegen toelaten, lijkt geen optie voor de liga. "Kijk naar de resultaten van onze clubs op Europees niveau. Dat niveau moeten we op zijn minst aanhouden. Met tweedeklassers praten we momenteel niet", is Goethals duidelijk.

  Arthur Goethals.