"Snedige en perfecte aanvallen dankzij wake-upcall in San Marino"

  Eddy Snelders.

  De vlotte zege tegen Schotland zorgde voor positieve cijfers en een positief gevoel bij de Rode Duivels. Sporza-commentator Eddy Snelders giet dat gevoel in woorden een dag na de 0-4-zege.

  40e clean sheet voor Courtois

  De Rode Duivels slikten maandagavond voor de 5e match op een rij geen tegengoal. Voor Thibaut Courtois was het meteen de 40e clean sheet in 76 interlands. Een combinatie van defensieve sterkte en offensieve zwakte?

   

  "We kunnen niet zeggen dat de Schotse aanval getuigde van veel efficiëntie, maar aan 80 procent hield de Belgische defensie wel makkelijk  stand. Voor iemand die heel veel belang hecht aan clean sheets zou het verschrikkelijk zijn om in een match die je zo domineert toch een goal te slikken. Extreem moeilijke ballen heeft Courtois niet gekregen, misschien op een schot van Robertson na."

   

  In de defensie was Thomas Vermaelen de vervanger van Vincent Kompany als meest centrale verdediger van het trio achterin. "De vraagtekens die er wat waren over zijn blessuregevoeligheid kunnen zeker even de schuif in. Ook zijn aanpassing was goed. De Japanse competitie is misschien wat minder hoog aangeschreven, maar hij was betrouwbaar en met zijn goal had hij een aanvallende bijdrage geleverd. We kunnen niet zeggen dat we Kompany gemist hebben."

  31e assist voor De Bruyne

  Er was geen discussie over de Man van de Match. Hoger op het veld vulde Kevin De Bruyne de leemte die Eden Hazard achterliet prinsheerlijk in. Met 3 assists en een goal. "Ik vind altijd dat de beste positie van De Bruyne hoger op het veld is."

   

  "Het luxeprobleem van de nationale ploeg is altijd geweest hoe De Bruyne en Hazard functioneel samen kunnen spelen. Op het WK in Rusland heeft De Bruyne zich een beetje "opgeofferd" in een meer dienende rol. Als Hazard er niet bij is, zie je dat De Bruyne hoger op het veld een hoger rendement haalt."

   

  "De Bruyne heeft veel diepgang en verticaal spel, Hazard speelt in de korte ruimte met tempoveranderingen. Gelukkig voor Roberto Martinez heeft hij met De Bruyne een speler waarmee je kan praten en die doet wat gevraagd wordt. Anders krijg je misschien spanningen in de kleedkamer."

   

  Bij afwezigheid van Axel Witsel en met De Bruyne een rij hoger, speelden Youri Tielemans en Leander Dendoncker centraal op het middenveld. "Tielemans had geen best parcours. Noch tegen San Marino, noch tegen Schotland zagen we de dreigende en goed passende Tielemans."

   

  "Dendoncker had een moeilijke match tegen de enthousiaste Schotten. Maar je mag niet oordelen op basis van een match. Naast Witsel staat Dendoncker nog niet, maar hij heeft wel de kwaliteiten om hem op te volgen."

  Ik vind altijd dat de beste positie van De Bruyne hoger op het veld is.

  49e goal voor Lukaku

  Romelu Lukaku is nu nog een goal verwijderd van de mijlpaal van 50 goals voor de nationale ploeg. Daar krijgt hij over exact een maand misschien de ideale kans toe in de thuismatch tegen San Marino.

   

  "Vooral de snedigheid en perfecte uitvoering van de aanvallen waren beslissend tegen Schotland. Dat kan alleen als iedereen perfect geconcentreerd is en dat was zo na de wake-upcall in San Marino."

   

  "Voor Lukaku vond ik het sneu dat hij de match in San Marino moest missen. Hij lachte er wel mee, maar iemand die eergierig is als Lukaku vindt het niet leuk dat hij een match mist waar hij zijn doelpuntensaldo kan aandikken."

   

  "Michy Batshuayi heeft gescoord in San Marino, maar ook kansen gemist. Als hij meer zou spelen bij zijn club, zou hij een geduchte concurrent kunnen zijn voor Lukaku. Maar op dit moment is duidelijk dat Lukaku de absolute nummer 1 is. Ook Benteke of Origi zijn geen titularis bij hun club."

  1. 32' - Doelpunt - Toby Alderweireld (0 - 3)
  2. 24' - Doelpunt - Thomas Vermaelen (0 - 2)
  3. 9' - Doelpunt - Romelu Lukaku (0 - 1)
  1. 90' - Verv. Thomas Meunier door Benito Raman
  2. 86' - Verv. Youri Tielemans door Yari Verschaeren
  3. 86' - Verv. Ryan Christie door John McGinn
  4. 82' - Doelpunt - Kevin De Bruyne (0 - 4)
  5. 79' - Geel - Thomas Vermaelen
  6. 77' - Verv. Nacer Chadli door Yannick Carrasco
  7. 77' - Verv. Matthew Phillips door Johnny Russell
  8. 68' - Verv. Callum McGregor door Stuart Armstrong
  9. 61' - Geel - Scott McTominay
  10. 59' - Geel - Stephen O'Donnell
  9'goalRomelu Lukaku0 - 1
  24'goalThomas Vermaelen0 - 2
  32'goalToby Alderweireld0 - 3
  82'goalKevin De Bruyne0 - 4