Gerlo over Nadal: "Hij werkt hard, blijft bescheiden én hij houdt van het spelletje"

  Nadal won zijn vierde US Open.

  Rafael Nadal won vannacht zijn vierde US Open na een finale waar je wakker voor wilt blijven. Hij haalde het in 5 sets van Daniil Medvedev. Sporza-tenniscommentator Dirk Gerlo was onder de indruk van de Spanjaard. "Hij verenigt alle kwaliteiten van een succesvol persoon."

  "Het was een finale die op het netvlies blijft kleven"

  Het was weer ongelofelijk genieten. Om te beginnen is er dat fantastische stadion, Arthur Ashe, met 23.000 plaatsen en tot de nok gevuld. Het geeft een ambiance die je niet in Melbourne, niet in Parijs en zeker niet in Wimbledon kunt beleven. Veel gejoel en gebrul, een beetje over the top zelfs. Er werd nogal eenzijdig gesupporterd voor Nadal, maar dat zorgt voor een elektrische sfeer die de spelers op de baan uiteraard ook ervaren. Dat zweept op.

   

  En je hebt natuurlijk de match zelf. Eerst Nadal die 2-0 uitloopt in sets, die de break heeft in de 3e set en dan, een beetje vanuit het niets, die momentum switch met een Medvedev die plots een paar versnellingen hoger schakelt en zo een 5e set afdwingt. Dan heb je een kolkend stadion natuurlijk. Medvedev die aanklampt als gek, breekpunten heeft en uiteindelijk toch de 6-4 voor Nadal na 4 uur en 51 minuten. Dan heb je een finale die op het netvlies blijft kleven.

  "Voor mij is Rafael Nadal de man van het tennisjaar"

  Op de wereldranglijst staat Novak Djokovic op 1, maar voor mij is Rafael Nadal wel de man van het jaar. Roland Garros, voor de 12e keer, en de US Open, voor de 4e keer. Hij haalde de finale op de Australian Open en de halve finales op Wimbledon. En hij pakte nog een paar andere grote titels zoals Rome en Montréal.

   

  Dan mag je niet vergeten dat hij een paar keer out geweest is met lichte blessures. Hij heeft geen Indian Wells en Miami gespeeld bijvoorbeeld. Maar op de grote momenten stond hij er helemaal. Er bestaat bij de mannen een "race to London", een ranking voor de masters met de top 8 van de wereld, en daar gaat Nadal ruim Djokovic en Federer voor.

   

  En nu ik die andere twee vermeld, de voorbije twaalf Grand Slams, vanaf 2017 tot en met nu, eind 2019, zijn allemaal door die drie spelers gewonnen. Dat is fenomenaal. De jonge generatie klopt op de deur met Medvedev, Thiem, Tsititispas, Zverev, maar die deur echt open krijgen, dat is nog niet gelukt.

  "Nadal heeft alle kwaliteiten van een succesvol persoon"

  Even aanstippen, Nadal staat al aan de top vanaf 2005, toen won hij voor de eerste keer Roland Garros. Hoe kunnen we dat verklaren? Ik zag vanochtend een tweet van een bekende, zeer gewaardeerde tenniscoach, Allistair McCaw, over succesvol zijn. Hoe ben en blijf je succesvol? Hij somde 15 zaken op die een sporter succesvol maken.

   

  Ik vond alle kwaliteiten terug bij Nadal. Ik ga ze niet alle 15 opsommen, ik pik er de belangrijkste uit. "Werk hard", bijvoorbeeld. Nadal heeft een onwaarschijnlijke werkethiek. Ik herinner me een gesprekje met David Goffin die regelmatig met Nadal traint tijdens toernooien. Goffin zei dat het er van de eerste tot de laatste bal met volle concentratie, volle focus aan toe gaat. Dat is een belangrijke sleutel tot succes.


  "Bouw een team". Nadal heeft een geweldig team, vroeger met zijn oom Tony, nu al een paar jaar ook met Carlos Moya en met zijn manager en ex-speler Carlos Costa. Hij heeft in zijn team een perfecte werkomgeving waarmee hij echt al een langdurige relatie heeft opgebouwd. Zijn ouders, zijn vriendin, meestal erbij ook. Het vertrouwen in zijn ploeg is 100 procent en dat is wederzijds.

   

  "Blijf bescheiden. Geef iets terug." Dat zijn twee van de kwaliteiten die Nadal echt groot maken. Je ziet dat op en naast de baan. Hij neemt elke tegenstander ernstig, hij respecteert iedereen. Het is niet omdat hij op een toernooi tegen de nummer 100 speelt dat hij arrogant op de baan staat. Ook naast de baan. Hij woont in Manacor op Mallorca, hij heeft daar een geweldig trainingscentrum, maar vorig jaar bij de overstromingen in het dorp stond Nadal met laarzen en borstel klaar om mee de boel op te kuisen.


  Nog een paar kwaliteiten die geen verdere uitleg nodig hebben. "Leef gezond, hou je ver weg van negativiteit. Heb een doel, Denk als een kampioen. Blijf dankbaar." En dat laatste is en blijft hij. Gisteren op de persconferentie zei hij het nog eens. Hij is zo dankbaar voor deze overwinning, maar hij geniet ook van een titel in Montréal. Hij is enorm blij met wat het tennis hem allemaal geeft. Ik voeg er zelf nog één kwaliteit aan toe: "Passie". Hij doet het zo graag. Hij is gigantisch rijk, hij hoeft geen slag meer te doen. Maar hij houdt zo van het spelletje.

  "Record zal hem niet gelukkiger maken"

  Toen Sampras zijn 14e grandslamtitel won, dacht niemand dat dit record ooit verbeterd zou worden. Federer staat nu wel op 20 titels. En ook daar zou niemand in de buurt komen. Maar kijk, Djokovic zit aan 16, Nadal aan 19.

   

  Nadal is 33 jaar, dus, als hij gezond blijft, kan hij nog twee of drie jaar meedraaien aan de top. Wie zegt dat hij geen 13e en 14e keer Roland Garros kan winnen. Hij heeft ook de andere grandslamtoernooien al gewonnen. Hij is veelzijdiger dan velen denken, dus ja, het is absoluut mogelijk. 

   

  Ik wil afsluiten met wat Nadal gisteren op zijn persconferentie vertelde. Hij zei dat hij met dat record niet zo echt bezig is. Hij speelt omdat hij het graag doet, hij wil graag dat record, hij vindt het een eer om voor dat record te kunnen strijden, maar tennis is meer dan dat. Het record zal hem als mens niet gelukkiger of ongelukkiger maken.  

  Dirk Gerlo