Lukaku: "Mijn 50e goal in Brussel? Als ik mag spelen"

  Romelu Lukaku opende de score tegen Schotland.

  De Rode Duivels rekenden makkelijk af met Schotland en pronken met 18 op 18 bovenaan groep I. Courtois droomt al van een perfecte campagne, man van de match Kevin De Bruyne bleef nuchter na zijn wereldprestatie. "Ik denk dat ik al veel goeie matchen gespeeld heb voor België." 

  Nuchtere De Bruyne over zijn prestatie: "Dat is mijn job"

  Kevin De Bruyne was tegen Schotland zonder twijfel de man van de match. "We waren niet zo goed begonnen. Zij waren iets scherper, maar na de 0-1 hebben we de controle genomen over de match. Defensief stond het heel goed. Op de juiste momenten hebben we openingen gevonden en gescoord. In de tweede helft ging het vooral over het houden van de nul."

   

  Over zijn prestatie bleef hij nuchter. "Dat is mijn job. Soms heb ik een andere rol in de ploeg en moet ik andere dingen doen. Het lukte goed vandaag. Ik heb vertrouwen in mijn ploegmaats en ik weet dat de spelers vooraan klaar zullen zijn om de goals te scoren. Dat is het belangrijkste."

   

  Ligt deze rol Kevin De Bruyne meer? "Nee, het maakt niet uit waar ik speel. Ik weet wel wat de mensen zullen zeggen. Hoe hoger ik speel, hoe meer kans dat ik beslissend ben. Ik begrijp wat de rolverdeling is, maar andere mensen hebben het er misschien iets moeilijker mee."

   

  "Ik denk dat ik al veel goeie matchen heb gespeeld voor de Belgen. Ik moet er zelf gelukkig niet over oordelen. Statistieken en records zijn leuk na je carrière, maar ik wil nu zaterdag weer een goeie match spelen. De vorm van mijn leven? Ik heb een goeie vorm te pakken, maar het kan snel veranderen. Ik moet mijn lichaam verzorgen en gefocust blijven."

  "Ik ben even blij met mijn assist, dat moet een spits ook kunnen"

  "We speelden vandaag gewoon beter, in elk opzicht", legt Romelu Lukaku heel eenvoudig het verschil met de match tegen San Marino uit. "Wat er daar gebeurd is, moeten we zo snel mogelijk vergeten. Vandaag was het goed. De andere spelers hebben niet veel speelkansen bij hun ploeg, dus dan is het moeilijk om er meteen te staan. Maar we zijn met 23 en we steunen hen."

   

  Lukaku zit aan 49 goals bij de Rode Duivels. "De 50e in Brussel? Als ik mag spelen, ja." De Rode Duivels spelen hun volgende match thuis tegen San Marino. "Ik zet er geen druk op. De 30e was voor  mij specialer. Dit is allemaal bonus. Ik wil goals maken, zoveel mogelijk, maar ik ben er thuis niet mee bezig met die 50e. Op het veld ben ik een killer, maar thuis ben ik chill."

   

  "Het was wel een mooie goal. Het was al even geleden dat we nog zo'n goal gemaakt hadden op de counter. We zijn dodelijk. Ik moest gewoon sprinten en scoren. Ik was ook heel blij met mijn assist. Dat moet een complete spits ook kunnen. En De Bruyne heeft het mooi afgemaakt."

  "Ik had ook kunnen scoren, maar Vermaelen was te gretig"

  Jan Vertonghen zag zijn twee maatjes in de verdediging scoren. "Ik had ook kunnen scoren op die voorzet van De Bruyne, maar Vermaelen was te gretig", lachte hij. "Ik pik ook graag eens een goaltje mee, vandaag lukte het niet, maar ik ben blij voor Thomas en Toby."

   

  "Van de partij in San Marino had iedereen misschien iets meer verwacht. Vandaag kregen we iets meer ruimte, Schotland wou druk zetten, maar wij raakten er makkelijk onderuit. Romelu Lukaku was heel sterk. We hebben een goeie match gespeeld. Schotland had soms ook de bal, maar we verdedigden sterk. Iedereen gaat met een goed gevoel naar huis."

   

  "De Schotten begonnen agressief, het was hun match van de laatste kans, maar onze eerste aanval was meteen uitstekend. We zijn ongelooflijk dodelijk op de counter. Dat zorgde voor een mentale tik."

   

  Schrijven we de deelname aan het EK al op? "Als het nu nog misgaat, dan is er iets serieus mis. We zijn gekwalificeerd, maar we willen de groepswinst pakken en met een goed gevoel naar het EK trekken. Daar dienen de volgende matchen voor."

  Courtois: "Hopelijk kunnen we afsluiten met 30 op 30"

  Waarom liep het vandaag beter dan in San Marino? "Dat heeft wel wat met automatismen te maken, maar ook met het feit dat Schotland veel hoger liep, ze probeerden druk te zetten en zo kwam er ruimte voor ons", legt Thibaut Courtois uit. "De trainer wou graag dat de wingbacks goed open bleven en dat De Bruyne of Mertens dan ook in de rug gingen. Dat deden we vandaag beter dan in San Marino."

   

  "In San Marino miste Michy Batshuayi twee kansen in de eerste 10 minuten. Gaat er eentje binnen, dan heb je een andere match. Vandaag was het in het begin iets moeilijker, maar op de eerste counter scoorden we en dan voel je die match veranderen."

   

  Is Courtois blij met zijn 38e clean sheet? "Het is mijn 40e al, denk ik. Dat zijn mooie cijfers, maar het is de hele ploeg die hard werkt. Iedereen is blijven lopen, ook bij 0-3 en 0-4."

   

  "We moeten blijven groeien als ploeg. Tegen San Marino en Kazachstan moeten we 6 op 6 halen en hopelijk kunnen we afsluiten met 30 op 30. Dat zou mooi zijn. We moeten onze eigen doelen stellen als ploeg."