Voorstel Paul Beloy: "Time-out in jeugdvoetbal bij racisme"

  Oud-profvoetballer en auteur Paul Beloy in De zevende dag.

  Oud-profvoetballer en auteur Paul Beloy in De zevende dag.

  Oud-profvoetballer Paul Beloy pleit voor de invoering van een time-out in het jeugdvoetbal wanneer er racistische incidenten zijn. "Zo kan er achteraf niet meer ontkend worden dat er iets gebeurd is", vertelde Beloy zondag in De zevende dag.

  Paul Beloy verdedigde in zijn carrière de kleuren van onder meer Beerschot, Lierse en KV Mechelen. Enkele jaren geleden schreef hij het boek "Vuile Zwarte", over racisme in het voetbal. Beloy benadrukte zondag in De zevende dag dat racisme nog altijd een groot probleem is op onze voetbalvelden.

   

  "Vorig weekend is er nog een 15-jarige keeper van Afrikaanse afkomst van het veld gestapt omdat hij niet meer aankon wat hij allemaal te horen kreeg. Er zijn jonge spelers die wekelijks op het veld staan en wekelijks worden uitgejouwd", weet Beloy.

   

  "Er gebeurt niks omdat de bewijslast bij de spelers zelf ligt. Ze moeten zelf bewijzen dat er iets gebeurd is tijdens een wedstrijd. Als de scheidsrechter niks noteert, dan doet de voetbalbond niks, want dan is er officieel niks gebeurd."

   

  "Daarom stel ik voor dat de kapitein een time-out kan aanvragen tijdens de wedstrijd. Tijdens die time-out kan hij dan tegen de scheidsrechter vertellen wat er gebeurd is. De ref kan de match dan stopleggen of een bepaalde speler berispen, want ook dat pedagogische aspect is heel belangrijk in het jeugdvoetbal."

   

  "Maar het belangrijkste aan deze maatregel: achteraf kan niet meer ontkend worden dat er iets gebeurd is, want iedereen heeft gezien dat er een time-out gevraagd werd. We hebben ook echt nood aan een werkgroep die zich bezighoudt met oplijsten wat er in het weekend bij de jeugd gebeurt op onze voetbalvelden."