"Roglic is goed voor zijn ploegmaats, daarom gaan ze ook voor hem door het vuur"

  Primoz Roglic

  Primoz Roglic gaat in de rode leiderstrui de finale van de Vuelta in.

  Primoz Roglic ligt in polepositie om de Ronde van Spanje te winnen. Dat de Sloveen van Jumbo-Visma vroeger schansspringer was, is ondertussen algemene kennis, maar hoe moeten we Roglic voor de rest inschatten? We vroegen het aan zijn ploegleider Addy Engels.

  "Twee voeten op de grond"

  "Roglic is een heel rustige jongen naast de fiets", vertelt Addy Engels. "Hij heeft beide voeten op de grond. Toen hij bij de ploeg kwam, was hij nog niet de renner die hij nu is, maar zijn karakter en de manier waarop hij zich gedraagt in de groep, hebben we niet zien veranderen. Hij is wel meer een leider geworden, maar dat is goed."

   

  "Het is een gezellige jongen, die goed is voor zijn ploegmaats. Daarom gaan ze ook voor hem door het vuur. Dat maakt de hele groep beter."

   

  "Een van zijn sterke punten is zijn focus. Hij weet wat hij wil. Hij is echt een perfectionist, zoals de meeste klassementsrenners. Hij is elke dag bezig met zijn bandenspanning, zijn fietsen, ... Hij wil overal het maximale uithalen en is erg leergierig."

   

  "Hij kan naast de fiets ook genieten, van kleine en grote dingen. Afgelopen zomer is zijn zoon geboren. Daar maakt hij ook nu tijd voor. Hij doet alles voor zijn sport, maar hij weet ook dat het alleen maar fietsen is. Hij zal niet verloren zijn wanneer het stopt."

  Roglic is echt een perfectionist, zoals de meeste klassementsrenners. Hij is elke dag bezig met zijn bandenspanning, zijn fietsen, ...

  Addy Engels

  "Vroeger was hij niet erg handig"

  Zit er nog rek op zijn prestaties? "Veel denk ik niet, dat zou niet best zijn", antwoordt Addy Engels. "Als hij zo rijdt, hoeft dat ook niet. Maar in zekere zin moet je altijd blijven verbeteren. Dat is een proces."


  Dan toch even over het schansspringen. Is dat een voordeel? "Heel laat in het wielrennen komen, is meestal geen voordeel. Tenzij je echt getalenteerd bent en dat is hij zeker. In het begin was hij niet de meest handige op de fiets. Hij viel net iets te vaak. Maar hij heeft zich ontwikkeld. Nu daalt hij af bij de beteren. Hij was wel al topsporter, dus mentaal was hij klaar. In het schansspringen zijn details ook belangrijk."


  "Het is weinig renners gegeven om op hun eerste trainingskamp Robert Gesink te volgen bergop, hij kon dat vier jaar geleden. Hij haalde echt ongelooflijke waardes, toen al. Dan weet je dat je een speciaal iemand in huis hebt. Garanties heb je nooit, maar we wisten dat hij iemand was om te koesteren."

  Heel laat in het wielrennen komen, is meestal geen voordeel. Tenzij je echt getalenteerd bent en dat is hij zeker.

  Addt Enfgels

  "Beter met dan tegen Dumoulin"

  Met Tom Dumoulin heeft Jumbo-Visma er volgend seizoen een klepper bij. Hoe zal de samenwerking met Primoz Roglic lopen?

   

  Addy Engels: "Dat is in de toekomst kijken. Het is de bedoeling dat iedereen beter wordt. Als ze elkaar kunnen gebruiken in klassementen in grote rondes, dan zijn ze sterker dan wanneer ze tegen elkaar koersen."

  VIDEO: Ploegleider Addy Engels over Primoz Roglic

  Vuelta a España
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1Salinas de Torrevieja - Torrevieja13.4 kmASTLópez
  2/>Benidorm - Calp199.6 kmN. QuintanaRoche
  3/>Ibi - Alicante188 kmBennettRoche
  4/>Cullera - El Puig175.5 kmJakobsenRoche
  5/>L'Eliana - Alto de Javalambre170.7 kmMadrazoLópez
  6/>Mora de Rubielos - Ares del Maestrat198.9 kmJe. HerradaTeuns
  7/>Onda - Alto Mas de la Costa183.2 kmValverdeLópez
  8/>Valls - Igualada166.9 kmN. ArndtEdet
  9/>Andorra la Vella - Alto Els Cortals d'Encamp94.4 kmPogacarN. Quintana
  10Jurançon - Pau36.2 kmRoglicRoglic
  11/>Saint-Palais - Dantxarinea180 kmIturriaRoglic
  12/>Los Arcos - Bilbao171.4 kmGilbertRoglic
  13/>Bilbao - Los Machucos166.4 kmPogacarRoglic
  14/>San Vicente de la Barquera - Oviedo188 kmBennettRoglic
  15/>Tineo - Puerto del Acebo154.4 kmKussRoglic
  16/>Pravia - Alto de la Cubilla144.4 kmFuglsangRoglic
  17/>Aranda de Duero - Guadalajara219.6 kmGilbertRoglic
  18/>Colmenar Viejo - Becerril de la Sierra178.2 kmHiguitaRoglic
  19/>Ávila - Toledo165.2 kmCavagnaRoglic
  20/>Arenas de San Pedro - Plataforma de Gredos190.4 kmPogacarRoglic
  21/>Fuenlabrada - Madrid106.6 kmJakobsenRoglic