1B: Pluim voor OHL en Virton, duim omlaag voor ref en Roeselare

  OH Leuven dolde met een slap Roeselare.

  OH Leuven dolde met een slap Roeselare.

  Onze 1B-analist Karel Fraeye laat zijn licht schijnen over het voorbije voetbalweekend in de Proximus League. Fraeye zag goed voetbal bij OHL en Virton, maar zag ook een naïef Roeselare en een scheidsrechter die geen rood wilde trekken.

  👍 Duidelijk patroon en modern voetbal bij OHL

  OH Leuven haalt drie overtuigende zeges (2, 3 en 4-0) op een rij, telkens zonder ook maar één tegendoelpunt te slikken. Het Leuvense blok won ook elke week aan vertrouwen en dat straalt van het hele team intussen af.

   

  Een schril contrast met vorig seizoen, waar onder Pearson van een herkenbaar spelpatroon geen sprake was en de vele veranderingen er mee voor zorgden dat resultaten uitbleven en van vertrouwen of overtuigend spel vanzelfsprekend geen sprake was.

   

  OH Leuven doet het nu met een duidelijk patroon en met modern voetbal. De omschakeling beheersen ze prima door goed getrainde automatismen waar ze netjes gebruiken maken van hun snelheid en doelgerichtheid. Zoals we eerder aangaven een slimme copy-paste van Union, maar defensief zijn de Leuvenaars nog beter georganiseerd en beschikken ze over een pak meer ervaring dan de Brusselaars van vorig seizoen.

   

  Positief aan het spelconcept is dat OHL zich zowel uit als thuis op zichzelf kan concentreren en zijn spelvisie niet hoeft aan te passen. De kwaliteit is er, het tactisch concept staat er en nu ook het vertrouwen: OHL stevent voor mij af op een dubbele periodewinst.

  OHL viert

  👍 Knappe prestatie van nieuwkomer Virton

  De ploeg overgekomen uit 1e amateur, Excelsior Virton, won met maar liefst 4-0 van Sporting Lokeren, de zakker uit 1A. Het toont nog eens extra aan hoe zwaar deze Proximus
  League geworden is.

   

  Virton deed dat trouwens met maar liefst  11 nieuwkomers aan de aftrap, zij het dat de halve basisploeg elkaar kent van hun moederclub FC Dudelange. Maar toch, in deze
  zware reeks met een volledig nieuwe kern en nieuwe staff starten met drie overwinningen in 5 wedstrijden: een knappe prestatie van de club en de staff.

   

  Geen gemor te horen bij de Luxemburgers over gebrek aan mentaliteit, gebrek aan communicatie of aanpassen aan vanalles, of tijd nodig om aan een ploeg te bouwen. “Les Verts de Gaume” slagen er nu reeds in dat weinig ploegen met een gerust gemoed naar Luxemburg zullen afzakken. 

  👎 Toch maar de VAR introduceren in 1B

  Vorige week stelden we vast hoe zwaar de Limburgers uit Lommel slachtoffer waren van onjuiste scheidsrechterlijke beslissingen (tot twee maal toe een zuivere strafschop onthouden), allemaal in hun nadeel. De IJslandse trainer Gislason bleef na die 1-1 in Roeselare netjes kalm en hoopte dan maar dat de balans op het einde van het seizoen in evenwicht zou komen. Wat kan je anders zeggen?

   

  Die balans in evenwicht krijgen, wordt na hun thuiswedstrijd tegen Union wel nog een pakje moeilijker. Union-speler Perdichizzi, al geel geboekt, haalde in de eerste helft een lopende speler van Lommel onderuit. Terwijl de scheidsrechter zich naar de fase begaf, haalde hij de meer dan terechte tweede gele kaart uit. Dan stelde hij vast dat Perdichizzi al geboekt stond en stopte hij de kaart doodleuk weer op zak. Ongetwijfeld wilde hij in zijn eerste profwedstrijd een rodekaartloze wedstrijd, maar een scheidsrechter hoort elke fase onafhankelijk te beoordelen.


  De Limburgers maakten  bovendien in die 2e helft de 2-1, maar die goal werd onbegrijpelijk afgekeurd voor handspel. Het vervelende voor een ploeg wanneer je 2 weken na elkaar flink tekortgedaan wordt, is niet zo zeer het directe puntenverlies, maar de opeenvolging en de mentale gevolgen.

   

  Als ploeg wil je altijd zo snel mogelijk een eerste zege boeken. Hoe langer die uitblijft, hoe harder spelers twijfelen, hoe minder geduld besturen en supporters hebben. En dat weegt enorm op een spelersgroep.

   

  Je weet uiteraard nooit hoe een wedstrijd lopen zal, maar een doelpunt scoren of niet, een tegenstander met 11 of 10, het blijft spelbepalend. Knap trouwens hoe rustig Gislason de pers andermaal te woord stond, maar een nieuw pleidooi in ieder geval om in 1B de VAR te toch maar te introduceren.

  Ref Michiel De Cuyper hield zijn rode kaart op zak.

  Ref Michiel De Cuyper hield zijn rode kaart op zak.

  👎 Schrijnende naïviteit bij Roeselare

  Welkom in 1B ! De naïviteit waarmee KSV Roeselare aantrad op bezoek bij OHL was best schrijnend. De club haalde tijdens de laatste week van de mercato bijna een volledig elftal
  binnen, op Naessens en Rommens na allemaal spelers die nog geen ervaring met het Belgische voetbal hebben. Die ervaring krijgen ze in ieder geval snel…

   

  Als je op bezoek bij OHL na welgeteld één minuut 40 meter ruimte in de rug vrijgeeft en ook nog eens onoordeelkundig gaat uitstappen, vraag je natuurlijk om problemen. OHL toont al weken aan dodelijk om te gaan met de gegeven ruimte en aarzelde niet om het
  cadeautje direct aan te nemen.

   

  De Braziliaanse nieuwkomer Rincon deelde met een lateraal pasje een nieuw cadeautje uit en meteen 2-0. OHL had medelijden toen diezelfde Rincon nogmaals slap stond te verdedigen. Er is voor Roeselare heel wat werk aan de winkel.

   

  Maar misschien ligt de oorzaak van het feit dat ploegen hun tijd nemen en de competitiestart minder ernstig wel in het 1B-format van dit seizoen : voor degradatie zijn punten van geen belang meer, in 5 onderlinge duels kan je op het einde de degradatie

  gewoon ontlopen. 

  Karel Fraeye