Vandenbempt: "Opmerkelijke verklaring van Martinez raakt kant noch wal"

    Bondscoach Roberto Martinez begon vandaag zijn perspraatje in Schotland met een verklaring waarin hij zei dat het helemaal niet zijn bedoeling was om de pers te misleiden. Er was heel wat onvrede ontstaan bij de Belgische journalisten over de informatie die Martinez had gegeven daags voor San Marino. Peter Vandenbempt vond dat de verklaring kant noch wal raakte.

    Vandenbempt schetste vanuit Glasgow, waar de Rode Duivels morgen Schotland partij geven in de EK-voorronde, de achtergrond. "De bondscoach had er dan toch lucht van gekregen dat er een grote onvrede was ontstaan bij de Belgische journalisten over de informatie die hij daags voor de match in San Marino had gegeven over of hij ging experimenteren of niet."

     

    ""Neen", zei hij toen. "Het is een kwalificatie-interland. Ik ga geen dingen uitproberen. Het zijn wedstrijden met inzet. Ik zal mijn sterkste ploeg opstellen." Maar ineens had hij 3 of 4 experimenten in huis."

     

    "De onvrede daarover is hem ter ore gekomen. Hij begon vandaag met een verklaring om te zeggen dat het helemaal niet de bedoeling was om de pers te misleiden. Dat hij altijd zo open als mogelijk is geweest. Dat hij natuurlijk nooit de ploeg zal vrijgeven, dat hij het recht heeft om spelers aan het werk te zien, maar dat het in principe nooit de bedoeling is om verkeerde informatie te geven."

     

    "Ik begrijp die uitleg eerlijk gezegd niet. Het ging er niet over dat hij de ploeg moet geven. Het ging er ook niet over dat hij zei dat hij 23 spelers moet selecteren voor het EK en hij
    van verschillende spelers wil zien wat ze eventueel kunnen. De bottom line was dat hij gezegd had dat hij helemaal niet ging experimenteren en dan doet hij het toch."

     

    "Met andere woorden: hij geeft andere informatie. Die verklaring die hij aan het begin gaf raakte kant noch wal, als je het mij vraagt.”

    Vandenbempt over Duivels: "Toch een beetje opletten in Schotland"

    "Spanningen tussen bondscoach en zijn Schotse schoonpa"

    Waarna Vandenbempt overgaat tot de orde van de dag: "Genoeg daarover. Het gaat natuurlijk over de wedstrijd. Voor de bondscoach is Schotland een bijzondere wedstrijd. Hij heeft hier gevoetbald en is getrouwd met een Schotse. Dat zorgt voor wat spanningen met zijn schoonvader, zei hij zelf nog een keer. Hij heeft hem de laatste dagen niet meer gesproken."

     

    Martinez is altijd heel voorzichtig en op zijn hoede voor een opponent. Schotland verloor vorige vrijdag evenwel thuis kansloos van Rusland, heeft hier en daar een speler uit een Engelse topploeg, maar academisch is het voetbal niet. Hoeven de Duivels iets te vrezen als ze op niveau zijn?

     

    "Normaal niet", bevestigt Vandenbempt. "Maar dat geldt natuurlijk voor het overgrote deel voor ploegen uit Europa. Als de Belgen echt op niveau zijn, kunnen ze bijna iedereen aan in Europa. Maar dat moeten ze dan natuurlijk wel zijn. Als je een slechte wedstrijd speelt, zoals vrijdag in de eerste helft, dan heb je zelfs problemen om afstand te nemen van San Marino."

     

    "Maar Schotland is toch een beetje een vergane glorie, die al een paar jaar probeert om weer aansluiting te vinden met de Europese subtop. In Het Nieuwsblad maakte de bondscoach een mooie vergelijking: "Schotland is als een baby die probeert te lopen. Je  weet dat het ooit zal gebeuren." Hij zei dat hij de indruk had dat dat dichtbij is."

     

    "Maar als je de match van Schotland tegen Rusland hebt gezien, toch een zeer belangrijke match voor de Schotten in de strijd om plaats twee, heb ik niet de indruk dat die eerste pasjes voor de Schotten voor morgen zullen zijn."

     

    "Ze hebben maar 1 echte vedette, dat is Andy Robertson. Als de beste speler van je ploeg een linksback is, dan kan het niet zo zijn dat hij het niveau van het elftal naar boven zal dragen."

     

    "Martinez zegt dat het voor Schotland een soort finale is, een alles-of-nietsmatch, waarin ze de Belgen onder druk zullen proberen te zetten. We mogen inderdaad veronderstellen dat het een moeilijkere match zal zijn dan vrijdag in San Marino. Zeker in een thuiswedstrijd met een paar 10.000 mensen op de tribunes moeten ze meer weerwerk bieden. België moet dus een beetje opletten, maar in principe is het het betere elftal. Ik verwacht dat de Belgen uiteraard gaan winnen."

    Schotland is toch een beetje een vergane glorie, die al een paar jaar probeert om weer aansluiting te vinden met de Europese subtop

    Peter Vandenbempt

    Bekijk de persconferentie van Martinez:

    1. 43' - Doelpunt strafschop - Michy Batshuayi (0 - 1)
    2. 41' - Geel - Davide Simoncini
    1. 90+2' - Doelpunt - Michy Batshuayi (0 - 4)
    2. 78' - Geel - Manuel Battistini
    3. 76' - Verv. Kevin De Bruyne door Dennis Praet
    4. 74' - Verv. Filippo Berardi door Matteo Vitaioli
    5. 67' - Verv. Mattia Giardi door Alex Gasperoni
    6. 66' - Verv. Enrico Golinucci door Alessandro Golinucci
    7. 63' - Doelpunt - Nacer Chadli (0 - 3)
    8. 57' - Doelpunt - Dries Mertens (0 - 2)
    9. 56' - Verv. Adnan Januzaj door Nacer Chadli
    10. 55' - Verv. Divock Origi door Dries Mertens