"Verdiende titel voor Europees kampioene Nele Gilis"

  Nele Gilis (archieffoto).

  Nele Gilis is in Boekarest Europees kampioene squash geworden. Onze landgenote domineerde het toernooi en mocht zich de verdiende winnares noemen.

  "Het is inderdaad een verdiende titel", zegt Kim Hannes, technisch directeur van de Vlaamse squashfederatie.

   

  "In 2016 had Nele op het EK zilver behaald, in 2017 en 2018 brons. Dit jaar was ze de grote favoriete en is ze zonder setverlies in de finale geraakt."

   

  "In de finale heeft ze een Française opzijgezet. Ik hoop dat haar dit vertrouwen geeft voor de rest van haar carrière."

   

  Nele was op het EK niet de enige Gilis die in actie kwam.  Ook haar zus Tine was van de partij in  Roemenië.

   

  Hannes: "Het is niet makkelijk om als zussen in het circuit te spelen. Ze moeten in België altijd maar winnen en iedereen verwachtte hen op het EK allebei in de finale."

   

  "Maar Tine is uitgeschakeld in de kwartfinales, waarin ze een offday had. Ze is uiteindelijk wel nog 5e geworden, wat ook een mooi resultaat is."

  "Met Squash 57 proberen we iets nieuws"

  Nele en Tinne Gilis zijn allebei prof. Ze zijn Europese top en staan allebei in de top 20 van de wereld.

   

  "Dat is goed", zegt Kim Hannes. "Op wereldniveau wordt onze sport momenteel gedomineerd door Egypte, met 5 mannen en 4 vrouwen in de mondiale top 10. Daar zal niet meteen verandering in komen."

   

  "Squash heeft lang gevochten om een olympische sport te worden, wat niet gelukt is. Dat heeft zijn gevolgen gehad, want zo zijn we in Vlaanderen van de lijst met topsporten geschrapt. Dat maakt dat we minder middelen hebben, maar met de middelen die we hebben doen we het absoluut niet slecht."

   

  Toch moet de squashsport vechten om zijn plaats te behouden, zeker nu een ietwat vergelijkbare sport als padel al enkele jaren aan populariteit wint.

   

  Hannes: "De actieve squashers blijven squashen. Ze zullen in de zomer wel eens padellen, maar ze vinden padel niet intensief genoeg. Squashers op de terugweg - als ik het zo mag zeggen - vinden wel hun toevlucht tot padel."

   

  "Wij proberen nu Squash 57 van de grond te krijgen: we spelen met een korter racket maar een grotere bal op een squash-court, met enkele andere spelregels. Je kunt in Squash 57 langere rally's spelen en het is minder belastend voor de gewrichten."