• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gerlo over US Open-winnares Andreescu (19): "Dit mag niet verbazen"

  Bianca Andreescu balt de vuist: zij wint de US Open

  Bianca Andreescu (19) pakt op de US Open haar eerste grandslamtitel.

  Bianca Andreescu (19) won de US Open door in de finale Serena Williams (37) te kloppen. Voor de 19-jarige Andreescu haar eerste grandslamzege. De 18 jaar oudere Williams heeft er al 23 op haar palmares staan, maar blijft tevergeefs op zoek naar een 24e titel. Onze tenniscommentator Dirk Gerlo analyseert de prestatie van beide speelsters.

  "Andreescu is mentaal ijzersterk geworden"

  "Dat Bianca Andreescu de US Open wint, mag na haar prestaties gedurende het hele jaar eigenlijk niet verbazen", opent Gerlo. "Ze won in maart het prestigieuze toernooi van Indian Wells en begin augustus was ze in het toernooi van Toronto ook al de beste. Andreescu speelde bovendien al 7 wedstrijden tegen speelsters uit de top 10 en ze won ze allemaal."

   

  "Bianca Andreescu was in de US Open-finale ook gewoon de beste speelster. Ze toonde heel veel lef en aanvalslust. Andreescu was ook niet onder de indruk van de omstandigheden, want je mag niet vergeten dat ze pas voor het eerst in de finale van een grandslam stond."

   

  De 19-jarige Canadese imponeerde met haar complete spelstijl. "Het is de kwaliteit van haar tennis die het gedaan heeft", zegt onze tenniscommentator. "Haar opslag is sterk, met haar return deed ze Williams ongelooflijk veel pijn. Maar vooral: Andreescu heeft een uitstekende forehand. Op dit moment zie ik niemand in het vrouwencircuit die een betere forehand heeft. Dan legt ze ook nog eens variatie in haar spel, komt ze naar het net..."

   

  "Maar het belangrijkste: Andreescu is mentaal onverstoorbaar. Je moet het maar doen. 5-1 voor staan tegen Serena Williams, matchpunt hebben... De Amerikaanse komt dan terug tot 5-5, het publiek gaat volledig achter Williams staan. Als je dan als 19-jarige het hoofd boven water kan houden, is dat een straffe prestatie."

   

  "Andreescu had vroeger de reputatie een woelwater te zijn op de baan. Zelfbeheersing had ze totaal niet. Maar daar is hard aan gewerkt. Wat ze nu gepresteerd heeft, is gewoon dik verdiend."

  "Williams kan nog altijd die 24e titel pakken"

  Serena Williams heeft nu al vier grandslamfinales op rij naast de eindzege gegrepen. Waar knelt momenteel het schoentje bij de Amerikaanse? "Ze speelde in die verloren finales natuurlijk tegen prima tegenstandsters: Angelique Kerber, Naomi Osaka, Simona Halep en nu Bianca Andreescu."

   

  "In de finale van Wimbledon dit jaar was Halep indrukwekkend. Nu zag je diezelfde klasseflitsen van Andreescu, maar dan in het kwadraat. Om daar nog bovenuit te steken, dat is niet evident. Dat beseffen haar tegenstandsters ook."

   

  "In de vorige finales vond ik Williams een beetje sloom en leek het of ze niet in topvorm was. Nu had ik de indruk dat ze wilde forceren en dat leidde tot veel fouten. Haar opslag, toch haar wapen, draaide niet. Hetzelfde deed zich voor bij haar forehand."

   

  Zit Williams te veel met de evenaring van het record van 24 grandslamtitels van Margaret Smith-Court in haar hoofd? "Zelf zegt ze van niet, maar het zou een rolletje kunnen spelen. Ze wordt eind deze maand ook al 38. Maar nu zeggen dat ze die  24e titel niet zal winnen? Nee, dat durf ik bij Williams niet."

  Over het parcours van Elise Mertens

  Elise Mertens strandde in New York in het enkelspel in de kwartfinales. Ze verloor, net als Kirsten Flipkens in de tweede ronde, van eindlaureate Bianca Andreescu. "Mertens mag redeneren dat ze goed bezig is", concludeert Gerlo. "Tegen Andreescu heeft ze een heel goede wedstrijd gespeeld. Ze heeft deze US Open opnieuw agressief en aanvallend tennis laten zien. Dat moet Mertens ook doen om terug richting de top 15 van de wereld te gaan."

   

  Elise Mertens speelt om 19u Belgische tijd nog de vrouwendubbelfinale. Met haar Wit-Russische partner Aryna Sabalenka neemt Mertens het op tegen het duo Azarenka-Barty.