Diego Van Looy is wereldkampioen duatlon op de lange afstand

  Diego Van Looy

  Diego Van Looy (archieffoto)

  Diego Van Looy (28) heeft in Zofingen in Zwitserland de wereldtitel duatlon op de lange afstand behaald. Onze landgenoot won in een parcoursrecord en is de vijfde Belg die het WK duatlon op de lange afstand kan winnen.

  Diego Van Looy maakte in Zwitserland het verschil in het laatste looponderdeel. Hij liep weg van zijn laatste overblijvende concurrent, de Zwitser Jens-Michael Gossauer. Die kreeg krampen.

   

  Van Looy legde de 10 kilometer lopen, 144 kilometer fietsen en 30 kilometer lopen af in 6 uur 14 minuten en 29 seconden, een parcoursrecord. Seppe Odeyn, in 2016 nog wereldkampioen, viel dit jaar net naast het podium met de vierde plaats.

   

  Van Looy is ook een verdienstelijke triatleet. Dit jaar werd hij nog vierde in de Ironman van Nice en vijfde in de Ironman van Lanzarote. 

   

  Op de erelijst volgt Van Looy de Fransman Gaël Le Bellec op, die nog altijd revalideert van een auto-ongeluk. Belgische zeges waren er eerder voor Benny Vansteelant (2000, 2001, 2005, 2006), Joeri Vansteelant (2007, 2008, 2011, 2012), Rob Woestenborghs (2013) en Seppe Odeyn (2016).

  Bij de vrouwen ging de titel naar de Zwitserse Nina Zoller, voor haar landgenotes Mélanie Maurer en Corina Hengartner. Enige Belgische was Virginie Soenen, die zesde werd op bijna 40 minuten van de winnares.