Groenewegen spurt vlot naar winst in opener Tour of Britain, VDP 4e

  De 1e rit in de Tour of Britain verliep in Schotland.

  Groenewegen haalt het voor de Italianen Cimolai en Trentin en Mathieu van der Poel.

  Dylan Groenewegen heeft het mooie teamwerk van zijn Jumbo-Visma-ploeg met brio afgerond in de eerste rit van de Ronde van Groot-Brittannië (2.BC). De Nederlandse spurter haalde het makkelijk in de Schotse straten van Kirkcudbright voor de Italianen Davide Cimolai en Matteo Trentin.  Mathieu van der Poel zat goed gepositioneerd, maar kon er niet uitkomen en was 4e.

  Onderweg van de Schotse metropool Glasgow naar havenstadje Kirkcudbright kreeg een vroege vlucht snel vrij baan: Dries De  Bondt was de Belg met dienst vooraan, naast Rory Townsend, Conor Dunne, Gediminas Bagdonas, James Fouché en Jake Scott. Dunne en Bagdonas lieten zich na een tijdje weer uitzakken. De andere koplopers werden perfect onder controle gehouden door Jumbo-Visma.

   

  Op 6 kilometer van het einde was de vlucht voorbij. In de slotkilometers was de trein van Groenewegen oppermachtig. Geen enkel team kon de orde verstoren en de Nederlander reed dan ook als het ware over een rode loper naar de winst. Mathieu van der Poel was goed mee, maar kon op het eind niet meer versnellen. Met Boris Vallée (6e) en Jasper De Buyst (8e) eindigden 2 Belgen in de top 10.

   

  Groenewegen is de 1e leider in de Tour of Britain, die volgende week zaterdag eindigt in Manchester. Het was de 12e triomf van 2019 voor de Nederlander.

  Beelden van de finish:

  Uitslag rit 1:

  1. Dylan Groenewegen (Ned), 201 km in 4u39'49"
  2. Davide Cimolai (Ita) - z.t.
  3. Matteo Trentin (Ita)
  4. Mathieu van der Poel (Ned)
  5. Ben Swift (GBr)
  6. Boris Vallée
  8. Jasper De Buyst

  Stand na rit 1:

  1. Dylan Groenewegen (Ned), in 4u39'39"
  2. Rory Townsend (Ier) op 3"
  3. Davide Cimolai (Ita) - 4"
  4. Gediminas Bagdonas (Lit) - z.t.
  5. Dries De Bondt - 5"
  6. Matteo Trentin (Ita) - 6"
  7. Mathieu van der Poel (Ned) - 10"
  9. Boris Valleé - z.t.
  11. Jasper De Buyst