Fans van Rode Duivels zijn kritischer voor spelers met migratieroots

  De ploeg van de Rode Duivels tegen San Marino.

  Afgelopen weekend werd Romelu Lukaku het slachtoffer van racistisch gedrag in de match Cagliari-Inter. In het voetbal is er ook een soort van verdoken discriminatie, zo onderzocht de Universiteit van Antwerpen.

  Volgens een studie van de Universiteit van Antwerpen zijn Belgische voetbalfans strenger voor Rode Duivels met een andere etnische achtergrond. Dat moet blijken uit een online-bevraging van 300 Belgische supporters over matchen van de Rode Duivels.

   

  "Als je kijkt naar de scores die die fans geven voor de individuele prestaties van de Duivels en je vergelijkt die met met objectieve criteria, dan zit daar een groot verschil", zegt professor Jan Van Gestel. "Spelers met een Belgische achtergrond krijgen een hogere score dan spelers met een andere etnische achtergrond."

   

  Een soort van verborgen discriminatie. De Belgische voetbalbond verleende zijn
  samenwerking aan het onderzoek en is niet verrast door de resultaten. "Het voetbal is
  een weerspiegeling van de maatschappij. Racisme en discriminatie zijn een
  maatschappelijk probleem", zegt woordvoerder Pierre Cornez.

   

  De voetbalbond zette al een aantal sensibiliseringscampagnes op en heeft ook zijn reglement aangepast, zodat haat en discriminatie eenvoudiger bestraft kunnen worden. "We nemen maatregelen, maar we weten niet of die voldoende zijn. Het is heel moeilijk om een definitieve oplossing te vinden."