Betsema: "Ik blijf trainen want ooit keer ik sterker terug in het veld"

  De positieve dopingtest van Betsema kwam in april aan het licht.

  Het veldritseizoen begint vandaag met de cross in Eeklo, maar dat zal zonder Denise Betsema zijn. De zegekoningin van vorig seizoen werd in april betrapt op het gebruik van doping en staat nog altijd op non-actief. Hoe is het met haar? "Het is heel zwaar, maar ik blijf trainen."

  "Alles is nog onwijs onzeker, ik weet ook nog niet veel", vertelt Denise Betsema over haar situatie aan het begin van het nieuwe veldritseizoen. In april kwam aan het licht dat de Nederlandse na de veldrit van Hoogerheide positief getest had op anabole steroïden. Ook het B-staal was positief en sindsdien staat ze op non-actief.

   

  "Ik was positief op anabole steroïden, maar welke stof er precies gevonden is, weten wij niet. En de UCI ook niet. Ik wil heel graag mijn onschuld bewijzen, maar ik heb zelfs geen idee wat ik genomen zou hebben."

   

  "Was het een vervuild supplement of lag het aan mijn voeding? We weten niet wat we zoeken. Ik heb een dopingexpert in dienst genomen om te helpen."

   

  "Het is enorm complex. Het gaat om lichaamseigen steroïden die afwijken van andere lichaamseigen steroïden. Wat de reden is, weet ik niet, maar ik heb nooit bewust verboden middelen gebruikt."

   

  "Stel dat het om een vervuild supplement zou gaan, dan moet ik nog precies hetzelfde lotnummer vinden. Bestaat dat nog? Heb ik dat nog? Ik voel me zo machteloos. Ik wacht op allerlei onderzoeken."

  "Heb knop omgedraaid want ik blijf ook gewoon moeder"

  "Het is heel zwaar geweest, zeker nu het seizoen weer start. Maar ik blijf trainen. Ik heb altijd gezegd dat ik weer zou terugkeren. In het begin denk je dat dat al na een maand zal zijn, maar dat bleek een utopie. Toch wil ik ondanks de onzekerheid sterker terugkomen dan ooit."

   

  "Ik sta dus nog altijd op non-actief. Wij hebben nu de tijd om het tegendeel te bewijzen, maar we weten niet hoe lang die termijn loopt. Er is nog geen definitieve einddatum. Mijn team? Achter de schermen krijg ik wel veel steun van verschillende partijen, maar ik snap wel dat mijn ploeg mij op non-actief heeft gezet. Het maakt het wel zwaar want alles ligt op mijn schouders."

   

  "Ik heb gelukkig van twee partijen heel veel steun, ook financieel. Anders had ik de handdoek al in de ring moeten gooien. Dit uit eigen zak betalen, is onmogelijk. Sinds november 2018 ben ik pas voltijds prof. Ik heb geen buffer kunnen opbouwen."

   

  "Het gezinsleven gaat door. Ik heb een knop omgedraaid want ik blijf ook gewoon moeder."