Caleb Ewan wint Brussels Cycling Classic na spannende sprint

  Caleb Ewan (l) is net de snelste in Brussel.

  Caleb Ewan heeft de Brussels Cycling Classic op zijn naam geschreven. De Australiër van Lotto-Soudal duwde in een sprint met een uitgedund peloton op het juiste moment zijn voorwiel over de finish. Tim Merlier had pech in de slotkilometer.

  Ewan schrijft de Brussels Cycling Classic op zijn naam

  We kregen opnieuw het klassieke scenario in de Brussels Cycling Classic: een harde race, maar de vluchters maakten opnieuw geen kans tegen de sprintersploegen. Deceuninck-Quick Step nam het voortouw in het peloton, maar zag sprinter Hodeg wegvallen in de finale door materiaalpech.

   

  In de laatste rechte lijn kreeg ook Tim Merlier af te rekenen met pech. De Belgische kampioen schoot uit zijn klikpedaal en kon niet meesprinten op de Houba De Strooperlaan. Die sprint was er een om duimen en vingers bij af te likken.

   

  Pascal Ackermann, de winnaar van vorig jaar, ging van ver aan. Maar in de laatste meters kwamen de andere sprinters nog opzetten. Caleb Ewan had het meeste snelheid en duwde zijn voorwiel net op tijd over de finish. Jasper Philipsen mocht als derde mee op het podium. Met zijn zessen stonden ze bijna op 1 lijn. Jasper Stuyven was vijfde.

  Herbekijk de laatste kilometer:

  Uitslag Brussels Cycling Classic
  1. Caleb Ewan (Aus) 189 km in 4u25'35"
  2. Pascal Ackermann (Dui)  
  3. Jasper Philipsen allen
  4. Davide Ballerini (Ita) zelfde
  5. Jasper Stuyven tijd
  6. Arnaud Démare (Fra)  
  7. Alexander Kristoff (Noo)  
  8. Amaury Capiot  
  9. Baptiste Planckaert  
  10. Kaden Groves (Aus)  
  14. Oliver Naesen  
  18. André Greipel (Du) op 4"
  21. Yves Lampaert 7"

  Ewan: "Ik voelde me de hele dag eigenlijk niet zo goed"

  Voor Ewan, goed voor 3 ritten in de Tour, was het wachten op de finishfoto. "Toen ik de einndmeet overschreed, was ik helemaal niet zeker of ik gewonnen had. Ik moest van heel ver komen en slaagde erin nog heel wat volk te remonteren. Op de streep had ik er evenwel geen goed zicht meer op."

   

  "Eigenlijk voelde ik me niet zo goed vandaag. Bovendien was dit een zware koers, maar op het einde had ik net dat tikkeltje extra dat iemand nodig heeft om in de laatste 100 meter sneller te zijn dan de rest."

   

  "Het was een heel hectische finale. Gelukkig kon ik rekenen op mijn teammaats om me voorin te houden en zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Dit was de eerste keer voor mij in deze koers, ik hoop die in de toekomst nog een paar keer te winnen. Ik hoorde dat mijn landgenoot Robbie McEwen 5 keer deze wedstrijd won. Ik heb dus nog een weg te gaan."

  Philipsen: "De bedoeling was dat ik de sprint aantrok voor Kristoff"

  De 21-jarige Philipsen was tevreden met zijn 3e plek. "Het kwam op details aan. Het was de bedoeling dat ik de spurt zou aantrekken voor Kristoff, maar in de hectiek van de finale raakten we elkaar kwijt. Dus besloot ik mijn eigen kans te gaan. Ik moest wel van heel ver komen."

   

  Ook voor Philipsen was het een eerste kennismaking met de koers, die door een opeenvolging van kasseizones, enkele nijdige hellingen en zeker door de regen heel lastig was. "Voor elke helling zag je de nervositeit in het peloto de hoogte inschieten. Daarom spurtten we ook maar met een beperkte groep op de Houba De Strooperlaan."

  Ackermann: "Ik ging te vroeg aan"