Vandenbempt: "België kan geen 4 of 5 spelers wisselen en nog altijd top zijn"

  Peter Vandenbempt was scherp in zijn analyse van de Rode Duivels.

  0 / 0

  De glansloze prestatie van de Rode Duivels in San Marino kon ook commentator Peter Vandenbempt niet bekoren. "Je kan toch stilaan gaan denken dat we geen 20 Rode Duivels hebben van het absoluut hoogste niveau. De spoeling is dunner dan gedacht", besluit hij.

  "Niet goed is een eufemisme, denk ik. Zeker het eerste uur was zeer teleurstellend", vond Peter Vandenbempt. "Als de nummer 1 van de wereld dit brengt tegen de allerlaatste, op papier de slechtste ploeg van de wereld, dan is het teleurstellend. De Rode Duivels begonnen nog redelijk goed, maar vielen snel weg."

   

  "De prestatie was zowel collectief als individueel niet goed. Veel spelers haalden niet het niveau dat we van hen gewend zijn. Om misschien wel de beste van de wereld - Kevin De Bruyne - aan te halen: hij nam initiatief, maar was ongelukkig in zijn passing. Ik denk dat hij meer balverlies heeft geleden dan in een volledig seizoen met Manchester City. Hetzelfde gold voor Youri Tielemans. Dat zijn toch twee sleutelspelers in het hart van je ploeg."

   

  "Aan Batshuayi kon je zien dat hij matchritme miste. Ik vind dat in principe - zonder Romelu Lukaku tekort te doen - onze beste afwerker, onze technisch beste spits. Als je dan 3-4 keer alleen voor de doelman komt, moet je toch meer doen."

   

  "Dan had je nog een paar spelers die worstelden met hun positie, een paar spelers die duidelijk matchritme tekortkomen. Thomas Meunier vind ik een fantastische speler op de rechterflank, echt geknipt voor het systeem van Martinez, maar hij kwam er helemaal niet uit. Ook Carrasco kwam niet goed uit de verf op links. Een heleboel factoren dus, waardoor het zeer ongelukkig was."

  Je had een paar spelers die worstelden met hun positie en een paar spelers die duidelijk matchritme tekortkomen.

  "Geen ramp en gauw vergeten"

  "Het is toch een beetje beschamend dat je een cadeaupenalty nodig hebt om op voorsprong te komen. Ik had het San Marino wel gegund om met een 0-0 de rust in te gaan voor hun moed en zelfopoffering. Dat zou toch een soort van blamage geweest zijn voor de Rode Duivels."

   

  "Maar we mogen niet dramatiseren. Dit soort wedstrijden gebeurt wel een keer. Tenslotte hebben de Rode Duivels met 0-4 gewonnen, blijven ze met 15 op 15 helemaal op koers voor de koppositie in de groep. Dus geen ramp, gauw vergeten en op naar Schotland."

  Kevin De Bruyne had niet zijn beste avond in San Marino.

  "De keuzes van Martinez begrijp ik helemaal niet"

  Roberto Martinez had beloofd zijn sterkste ploeg tussen de lijnen te gooien, maar verraste in zijn opstelling met een onuitgegeven voorhoede: Batshuayi, Januzaj en Origi. "Ik weet niet wat ik moet denken van de persconferenties van Martinez. Het is toch een blijk van gebrek aan respect voor de journalisten in de zaal en het publiek."

   

  "Waarom hij voor de wedstrijd tegen San Marino mist spuit en uitspraken doet die het tegenovergestelde zijn van zijn plannen, begrijp ik niet. Dat is overbodig en je creëert zo ergernis. Je hoeft je ploeg niet te verklappen aan de vooravond van de wedstrijd, maar gewoon liegen... dat is onbegrijpelijk."

   

  "Het is niet onlogisch dat je tegen San Marino iets probeert, maar de keuzes van Martinez begrijp ik helemaal niet. Origi op de positie van Hazard uitspelen, is heel vreemd. Dat heeft hij van zijn leven nog nooit gedaan. Ofwel speelt hij links in een driemansvoorhoede, ofwel centraal in de punt. Origi had geen ruimte, moest dribbelen, de bal laag komen vragen, pirouettes maken... Dat is niet het spel van Origi."

   

  "Januzaj tegen zijn voet in de rug van Batshuayi heeft ook helemaal niet gefunctioneerd. Carrasco op links is niet de positie waar hij in de toekomst een rol kan spelen voor de Rode Duivels. Toen hij na de invalbeurt van Chadli hoger mocht gaan spelen, op de positie van Origi, kwam hij wel uit de verf."

  "De spoeling is dunner dan gedacht"

  Vallen er grote conclusies te trekken uit deze wedstrijd? "Niet te veel natuurlijk", aldus Vandenbempt. "De Belgen hebben gedaan wat ze moesten doen. Maar we zijn natuurlijk wel wat gewend van de Rode Duivels en verwachten ook wat meer dan een paar doelpunten tegen een heel matige tegenstander."

   

  "Ik denk dat de bondscoach, die natuurlijk nooit in zijn kaarten laat kijken, veel meer ontevreden is over wat hij in het eerste uur heeft gezien dan hij laat uitschijnen. Tussen de lijnen kan je toch lezen dat dit zal meespelen in zijn keuze voor de 23 spelers voor het EK."

   

  "Je kan toch stilaan gaan denken dat we geen 20 Rode Duivels hebben van het absoluut hoogste niveau. België kan geen 4 of 5 spelers wisselen en nog altijd top zijn, zelfs niet tegen San Marino. Als er weinig ruimte is, is er geen vervanger voor Eden Hazard. Hij is een unieke speler, die gisteren het meest gemist werd voor een individuele actie. De spoeling is misschien toch iets dunner dan we gedacht hadden."

   

  "De jongens die eraan komen en over 3-4 jaar deze generatie moeten aflossen, moeten het dan toch nog tonen. Ze krijgen wel nog de kans om een beetje te groeien, maar we hebben geen onbeperkt reservoir om uit te putten om de Rode Duivels op de nummer 1-positie van de wereld te houden."

  Tussen de lijnen kan je toch lezen dat deze prestatie zal meespelen in de keuze van Martinez voor de 23 spelers voor het EK.

  Bekijk de volledige analyse van Peter Vandenbempt: